English version

Forskningsnyheter

Nullstill
Vis filter Skjul filter

Viser: 24 av 113 artikler

Eldre serveres mat på et sykehjem.
Vi blir hva vi kjøper: Kan vi kjøpe oss mer bærekraftige?

Når det offentlige i dag kjøper mat er den avgjørende faktoren «hvor billig» noe er.

Mann kikker på varer i butikken.
SIFOs måling av økonomisk trygghet: – Det er ikke over ennå

Dyrtiden er ikke over, og forskerne er bekymret for de som har minst.

jente som speler dataspel
Ønsker strengare reglar mot pengebruk i dataspel

Korleis skal vi regulere det som kostar pengar i dataspel? Ungdommane sjølv vil ha strengare reglar.

siderbonde gir smaksprøver i eplehagen
– Landsbygda er underutnyttet som reisemål

Har du fått nok av kjedelig veikromat og slappe pølser? Da er du ikke alene, viser en ny studie.

bekymret mann kikker på mobilen mens han går
– Ei breiare og djupare krise

Dyrtida er ei krise som stadig blir breiare og djupare. Høgare renter bekymrar forskarane.

hender som holder klær
Vi elsker ull, men kjøper syntetisk

Vi foretrekker naturmaterialer i klærne våre, men kommer som oftest hjem fra butikken med noe annet, viser en ny studie fra SIFO.

to bønder, urfolk i Colombia i åkeren
Narkoproduksjonen tar maten fra folk i Colombia

Kokain betyr drap, smugling, kriminelle bander og store pengebeløp. For befolkningen i Colombia betyr det også sult, dårlig mat og dyp fattigdom.

mor med lite barn på armen kjenner på kald ovn under et vindu
Disse gruppene er ekstra økonomisk sårbare nå

Uføre er en av gruppene som er ekstra hardt rammet av dyrtiden, viser undersøkelse fra SIFO.

familie på kjøkken, mor sjekker mobilen og far ordner oppvaskmaskinen
Få vet hvilken strømavtale de har

Enda færre vet at de har en strømavtale der prisene endrer seg hver time, viser ny SIFO-studie.

par i matbutikk kjøper grønnsaker
Norske forbrukarar skil seg ut i matbutikken

Vi er dårlegast i Europa på å kjøpe lokal og økologisk mat, viser ein ny studie.

plastposer med brukte klær utgjør en stor søppelhaug i en lagerhall
Vi kaster klær med merkelappen på

Vi kaster enorme mengder klær, og det meste inneholder polyester og annen plast. Vi trenger mer kunnskap for å kunne oppfylle kravet om tekstilinnsamling innen 2025, mener forskere.

Et barn pynter juletreet.
Sliter du økonomisk? Du kan bruke mindre på jula uten at det går utover tradisjonene

SIFO-forsker Anita Borch gir gode råd for en billigere og mer bærekraftig jul.

Oslo Barcode under oppføring, sett fra E18 under Ekebergskrenten, i skumring.
Ti bud for klimaledelse i byen

Hvordan gå fra ambisiøse klimamål til lokal handling? Her er ti bud for god klimaledelse.

jente spiller dataspill
Slik får dataspill oss til å bruke penger

Dataspill er en massiv, uregulert markedsplass. Slik får spillene oss til å bruke mye penger når vi spiller.

Illustrasjonsfoto: Logo for Vår forskning viser
Dette kan du gjøre for å redusere klimautslippene

Forsker Harald Throne-Holst har enkle tips til hvordan du kan redusere forbruket og leve mer klimavennlig.

Bysetra Losæter i Bjørvika med skyline av høyhus bak
Hvorfor bør Oslo bli mer selvforsynt?

Krig, tørke og klimakrise gjør internasjonal matforsyning stadig mer usikker. Oslo bør tilrettelegge for mer matproduksjon lokalt, mener forskere ved OsloMet.

Bekymret mann foran pc.
Flere må velge mellom strøm og mat

Nesten alle må tilpasse seg høyere priser, og for noen står valget mellom strømregningen og mat.

En familie på tre står i matbutikken og vurderer hva de skal kjøpe.
SIFOs referansebudsjett med nye tall: – Prisene øker på alle fronter

Månedlige kostnader har økt med 1600 kroner for en familie med to voksne og to tenåringer siden februar, viser nye tall i SIFOs referansebudsjett.

Kurv med rotfrukter, paprika, salat og tomat.
Hva hindrer kommunene i å gjøre bærekraftige innkjøp av mat og catering?

Flere kommuner som deltar i prosjektet Kjøp bærekraftig mener kontrakter kommunen selv inngår og politikken kommunen selv fører, kan skape barrierer for bærekraftige innkjøp av mat og cateringtjenester.

Kokk Tom Victor Gausdal lager mat på kjøkkenet i Botanisk hage.
Bedre skolemat med lærdom fra Oslo-frokosten

Hvordan kan et måltid fra gamle dager få ungdom til å spise mer grovbrød, grønnsaker og fisk på skolen? Kanskje ved hjelp av en mesterkokk og et forskningsprosjekt!

mann og kvinne studerer priser i en dagligvarebutikk
En av tre husholdninger har fått dårligere økonomi det siste halvåret

En ny rapport avdekker hvordan vi håndterer de økende levekostnadene.

to unge jenter på et skolekjøkken
Slik samler du folk du ikke kjenner til et måltid av overskuddsmat

Lag en fest for nabolaget med mat på vei til søpla!

familie i samtale om økonomi rundt en pc
– Viktigere enn på lenge å sette opp et budsjett

I en tid med økonomisk usikkerhet er det ekstra viktig å sette opp budsjett. Her er forskerens beste tips til hvordan du enkelt får det til.

Fra disken i ei kantine, fylt med masse grønnsaker.
Hvordan kan matinnkjøpene i det offentlige bli mer bærekraftige?

Mange innkjøpere i det offentlige mangler kunnskap om hvordan maten som tilbys i for eksempel kantiner, sykehjem og barnehager kan bli mer bærekraftig.