Norge mangler 600 spesialsykepleiere, ifølge tall fra Navs årlige bedriftsundersøkelse. Mangelen har vært høy i mange år, og har økt fra 2020.
– Det er ingen tvil om at det er stor etterspørsel etter denne kompetansen. Vi har jevnt økt opptaket på studiet fordi behovet i samfunnet er så stort. I desember 2022 uteksaminerte vi 175 spesialsykepleiere, og kommende høst tar vi inn over 200 nye studenter på masterprogrammet, forteller studieleder Alfhild Dihle.
– Fra og med høsten 2022 er det årlige opptak av studenter i motsetning til tidligere hvert 1,5 år. Det utgjør en betydelig økning av antall spesialsykepleiere – over 50 %.
Studieplasser høsten 2023
OsloMet er det største utdanningsstedet for spesialsykepleiere i Norge. Studieplassene er fordelt slik:
- Akuttsykepleie: 30 plasser
- Anestesisykepleie: 40 plasser
- Barnesykepleie: 28 plasser
- Intensivsykepleie: 55 plasser
- Operasjonssykepleie: 40 plasser
Hvem kan søke?
Alle som oppfyller karakterkravet med minimum C i gjennomsnitt fra bachelorutdanningen, og har norsk autorisasjon som sykepleier, kan søke masterprogrammet.
– I tillegg krever vi at studentene har minst to års somatisk yrkespraksis fra spesialisthelsetjenesten før de kan begynne på masterprogrammet.
Vår erfaring er at det blir et enklere og bedre studieløp hvis man har noe teknisk ferdighetstrening, som for eksempel å skifte intravenøsposer, sette perifer venekanyle, medikamentregning og legge inn urinkateter.
– I tillegg er kommer det emosjonelle aspektet. Som spesialsykepleier vil du oppleve dramatiske situasjoner som kan være psykisk krevende. Det er derfor en fordel å ha litt øvelse og erfaring i å møte alvorlig syke mennesker før du starter på masteren.
Slik foregår undervisningen
Masterutdanningen er en kombinasjon av teoriundervisning og praksisstudier i klinikken. Masterstudentene har til sammen 30 uker i praksis.
– De første fire ukene er det introduksjon til studiet på skolen, hvor man innføring i grunnleggende elementer i spesialsykepleie.
For eksempel er det mange som aldri har vært på en operasjonsstue før, og det er mye nytt utstyr studentene skal bli kjent med.
Praksis foregår i hovedsak på Oslo Universitetssykehus (OUS) og Akershus Universitetssykehus (Ahus), men det er også praksisplasser på Lovisenberg Diakonale sykehus, Diakonhjemmet sykehus og Vestre Viken (Drammen og Bærum sykehus).
– Klinikkene strekker seg langt for å veilede studentene, og mange blir tilbud jobb der de har hatt praksis etter endt utdanning.
