Som operasjonssykepleier møter du pasienter i alle aldersgrupper som trenger både kirurgiske undersøkelser og behandling.
Dette studiet er en av spesialiseringene på master i spesialsykepleie til akutt og kritisk syke pasienter. Noen av emnene på studiet er felles for alle spesialiseringene.
De tre første semestrene studerer du på heltid. Masteroppgaven på 30 studiepoeng tar du på deltid i fjerde og femte semester.
Studiestart
Informasjon om program, timeplaner, pensum, fadderuker og mye mer finner du på studiestartsiden for operasjonssykepleie (student.oslomet.no).
NB! Vær obs på at timeplanen som ligger på studiestartsiden er en timeplan for alle studentene på kullet.
For å se din personlige timeplan må du logge deg inn på "Min side" (student.oslomet.no) etter at du har aktivert IT-kontoen din og du er blitt plassert i klasse/gruppe. Dette skjer vanligvis uken før studiestart.
Opptakskrav og poeng
For å søke på dette programmet må du ha
- bachelorgrad i sykepleie eller tilsvarende
- norsk autorisasjon som sykepleier
- minst to års somatisk yrkespraksis som sykepleier fra spesialisthelsetjenesten etter autorisasjon
Du må også ha minst 2,5 i karakterpoeng i gjennomsnitt på bachelorgraden din. Hvis du ikke dekker kravet med bachelorgraden, kan fullført videreutdanning eller annen mastergrad innen helsefag regnes inn i karaktersnittet.
Du kan få tilleggspoeng for relevant yrkespraksis utover minstekravet. Relevant yrkespraksis er arbeid som sykepleier ved somatiske avdelinger i sykehus/spesialisthelsetjenesten.
Det kan være konkurranse om plassene. Ved forrige opptak kom alle kvalifiserte inn.
Slik søker du
Du søker på Søknadsweb med studiekode 215 6278.
Søknadsfristen er 1. mars.
Hvordan søke om innpassing av fullført videreutdanning i spesialsykepleie?
Hva lærer du?
Master i operasjonssykepleie kvalifiserer deg til å kunne ivareta pasienter som gjennomgår kirurgisk undersøkelse og/eller behandling i en kompleks og raskt skiftende hverdag.
En operasjonssykepleier må ha gode samarbeidsevner og situasjonsforståelse, praktiske og tekniske ferdigheter og evne til å analysere og håndtere situasjoner med komplekse arbeidsoppgaver i et høyt tempo.
Studiets oppbygging
1. studieår
1. semester
Hvordan foregår undervisningen?
Gjennom hele studiet henter du kunnskap fra relevante og pålitelige kilder. Disse kildene kan være forskning, pasienter eller erfaring du har gjennom tidligere arbeid.
Målet med denne arbeidsformen er å oppmuntre selvstendighet, nytenkning, egenaktivitet og refleksjon. I læringsfellesskapet er det tilbakemelding, fortløpende vurdering og veiledning som driver læringen fremover.
Noen av undervisningsformene vil være:
- forelesinger
- gruppearbeid
- seminarer
- simulering
- selvstudier
- praksisstudier
Praksis
Faglig forsvarlig operasjonssykepleie innen spesialsykepleie til akutt og kritisk syke pasienter må læres i direkte kontakt med pasienter.
På denne måten får du som student erfaringer og utfordringer som er komplekse nok til at du kan nå læringsutbyttet for studiet.
Derfor er det obligatorisk å være til stede når du har praksis.
I sykepleie til akutt og kritisk syke pasienter må beslutninger ofte tas raskt. Gjennom praksisstudiene får du klinisk erfaring for å utvikle forståelse av pasientsituasjoner og hvilken kunnskap og handling som kreves.
Aktuelle praksisplasser er innen:
- karkirurgi
- thoraxkirurgi
- gastrokirurgi
- urologisk kirurgi
- ortopedisk kirurgi
- øre-nese-hals-kirurgi
- obstetrikk og gynekologisk kirurgi
- plastikkirurgisk avdeling
- endokrinkirurgi
- øyekirurgi
- dagkirurgi
Du må regne med reisevei i praksisperioder.
Hva koster det?
Det er ikke studieavgift på dette studiet. Du betaler en semesteravgift hvert semester (student.oslomet.no).
Studenter fra land utenfor EU/EØS må betale studieavgift (student.oslomet.no).
Hva kan du jobbe som
Utdanningen kvalifiserer deg til yrkestittelen operasjonssykepleier.
Operasjonssykepleiere er etterspurt i spesialisthelsetjenesten for gjennomføring av faglig forsvarlig helsehjelp ved akutt og kritisk sykdom.
Operasjonssykepleieren primære arbeidssteder:
- operasjonsavdelinger
- dagkirurgiske enheter/kirurgiske poliklinikker
- akuttmottak/skadestuer
- legevakt
- katastrofeteam
- sterilsentral
- offshore
- humanitære organisasjoner
- Forsvaret
Med norsk utdanning som operasjonssykepleier vil du kunne reise til de fleste andre land for å jobbe. En operasjonssykepleiers kompetanse er også nødvendig i katastrofe- og krigsområder.
I primærhelsetjenesten er behovet for spesialisert kompetanse innen sykepleie økende. Operasjonssykepleieres kompetanse vil derfor være aktuell her.
Med fullført master i spesialsykepleie til akutt og kritisk syke pasienter med spesialisering i operasjonssykepleie vil du ha handlingskompetanse til å gjennomføre forsknings- eller kvalitetsarbeid.
I tillegg kan du bidra til utvikling av kunnskapsbasert praksis innen eget funksjons- og ansvarsområde.
Utveksling
Det er tilrettelagt for at du kan ha utveksling i praksis i andre semester. Du kan også ha et kortere praksisopphold i forbindelse med praksisperioden i tredje semester.
Du kan også reise ut for selvstendig arbeid i forbindelse med masteroppgaven i fjerde og femte semester, hvis det er hensiktsmessig for oppgavens tematikk og problemstilling.
Spesielle hensyn
Forskerlinje i helsevitenskap
Har du sterk interesse for forskning, stor arbeidskapasitet og ambisjoner om senere opptak til ph.d.- program?
Videre studiemuligheter ved OsloMet
Studiested
Spørsmål om utdanningen?
Har du spørsmål om utdanningen, kontakt oss gjennom vårt kontaktskjema.