Inspirer unge gjennom kroppsøving og idrettsfag

Åsne Ulheim er student på tredje året på LUPE, lærerutdanningen i praktisk estetiske fag, kroppsøving og idrettsfag. Mats Nybrodahl Pettersen er snart ferdig med det første året.

Mats har lenge hatt lyst til å bli lærer, og med idrettsbakgrunn så var dette studiet midt i blinken for ham. Åsne gikk på idrettslinjen på videregående og ønsker å jobbe med mennesker og idrett.

Begge to er glade i å være i aktivitet og ute i naturen, noe som er viktig dersom du skal gå på dette studiet og ønsker å bli lærer i kroppsøving og idrettsfag.

En variert studiehverdag 

Utdanningen gir deg en variert hverdag med undervisning både på campus, i gymsal og ute i naturen. Det er en fin variasjon mellom teoretiske og praktiske økter, noe som gir en spennende og dynamisk studiehverdag, forteller Åsne og Mats.

Jeg har aldri vært et friluftsmenneske, men synes det er gøy og givende når jeg mestrer noe nytt. – Mats Nybrodahl Pettersen

Før praktiske aktiviteter som turer med overnatting går læreren gjennom relevant teori, og studentene opplever at de er bedre rustet til å møte eventuelle utfordringer.

– Overnattingsturene gir deg sjansen til å utfordre deg selv og skape sterke bånd med medstudentene, sier Åsne.

Åsne ser på Mats som trikser med en ball.

Det gode miljøet ved utdanningen gjør at man kommer tettere på både lærere og medstudenter, mener Åsne og Mats. Foto: Nina Johanne Elodie Krogh

 – Jeg har aldri vært et friluftsmenneske, men synes det er gøy og givende når jeg mestrer noe nytt, sier Mats.

– Det er spennende, men også utfordrende å lære om kroppen og hvordan den fungerer. Dette er noe jeg som lærer må ha kontroll på for å kunne hjelpe og undervise barn og unge på en god måte, forteller Åsne.

Dialog og samarbeid skaper et godt trygt og godt miljø

Både Åsne og Mats opplever at lærerne er tilgjengelige og åpne for dialog. Dette bygger gode relasjoner og skaper et trygt og godt miljø. Det gode miljøet gjør at de kommer tettere på både lærere og medstudenter.

Utveksling på New Zealand

I tredje studieår har studentene anledning til å dra på praksisutveksling. Åsne og to medstudenter var på New Zealand fra begynnelsen av februar i vel en måned. Praksisen var ved Birkenhead College i Auckland.

Gjennom praksis får du gode erfaringer som du kan ta med videre i studieløpet og i arbeidslivet senere. – Åsne Ulheim

– Vi fikk undervise i ulike aktiviteter og fag. Dette var en fin erfaring, og det var interessant å se hvordan skolesystemet var og hvordan kroppsøvingsfaget fungerte i et annet land. Jeg lærte flere nye aktiviteter som kan tas med inn i kroppsøvingsfaget hjemme i Norge. For eksempel Ki O Rahi, som er en tradisjonell maori-sport, forteller Åsne.

– Å utvikle engelsken min var også en bonus. Vi fikk sett en del av landet, med mye fin natur. Lærerne på skolen var veldig hyggelige og hjelpsomme, og de var med på å gjøre oppholdet på New Zealand veldig bra. Jeg kommer garantert til å dra tilbake.

 

Utvikling av læreridentitet

Hvert semester har studentene praksis på skoler i Oslo-området. Det er her de får erfare hvordan lærerhverdagen er. Praksis er en viktig del av studiet, og er med på å forme hvordan man blir som lærer.

– Gjennom praksis får du gode erfaringer som du kan ta med videre i studieløpet og i arbeidslivet senere, forteller Åsne.

Mats og Åsne kaster ball i gymsalen

Utdanningen gir deg en variert hverdag med undervisning også i gymsal. Foto: Nina Johanne Elodie Krogh

Under praksisperiodene får studentene en mentor som gir veiledning og støtte. Gjennom tett samarbeid med medstudenter, lærere og praksisfeltet, utvikles læreridentiteten. 

– Det var litt skummelt i starten med fulle klasser, og det er visse forventninger til deg som «lærer», men det gikk fort over, og praksis var en utrolig gøy og givende periode, sier Mats.

Studieopplevelsen ved OsloMet

Både Åsne og Mats forteller at Oslo er en fin studentby med mange muligheter for idrett gjennom studentidretten og private lag. 

Fadderuken gjorde studiestarten mindre skummel, og gjennom studiet blir studentene ekstra raskt kjent med hverandre, siden det er mye praktisk undervisning.
 

Studenthistorier

De to studentene Annette og Emilie sitter foran en grønn busk og holder nabospillet
Hvordan få elevene til å konsentrere seg i en tid full av distraksjoner?

I kunst- og håndverksfaget kan faglig kompetente lærere, gode verksteder og grupper med færre elever ha god effekt. Det viste masteroppgaven til Eirin.

De to studentene Annette og Emilie sitter foran en grønn busk og holder nabospillet
Annette og Emilie vil lære elevene svensk og dansk

Det er stadig lavere forståelse mellom svensk, dansk og norsk språk, særlig blant yngre folk. Det ville to lærerstudenter gjøre noe med.

Portrett av student Lotte Sjølie i gymsalen
– Dette burde alle lærarstudentar få prøve

Kan ein lære gjennom å danse og steike sveler? Absolutt, meiner studentar og undervisarar ved grunnskolelærarutdanninga.