Lærerstudenter på tre måneders utveksling i København

Oda og Kristine sitter ved en bardisk og smiler til kameraet.

– Det var vanskelig de første dagene, men du lærer fort. Halvtreds er 50, liksom, sier jentene og ler.

Vi sitter i leiligheten deres som ligger blant kafeer og trivelige gågater i den danske hovedstaden. Kristine mener København er en helt spesiell by og forteller at hun trives godt.

– Folk har en veldig kul stil her, de er veldig avslappa og det er mange fine steder å se. Mange kule kafeer og restauranter, det er liksom hipt.

Utveksling ved OsloMet

Ved alle studieprogrammer kan du velge mellom ulike praksis- og/eller studieopphold i utlandet. Du tar med deg lånekassestøtten, du kan benytte deg av stipendordninger, og du får innpasset oppholdet i studieprogrammet ditt.

Praksis på barneskole

Jentene har praksis ved en dansk barneskole hvor de skal være i tre måneder. Å stå foran elevene uten å snakke dansk har vært en del av utfordringen. Men for Oda har det også vært en verdifull erfaring.

– Jeg føler at jeg har blitt tryggere på meg selv som leder, som klasselærer. For du er jo der foran folk som ikke kan språket ditt engang. Da må du gå utenfor komfortsonen og være litt tøff. Jeg føler at jeg har blitt enda tøffere, mer klar og tydelig, sier Oda.

Kristine trekker frem at det er mer frihet i undervisningen her enn hjemme i Norge. På skolen hvor de har praksis jobber elevene med ukeskjema, hvor elevene selv får velge når de gjør ulike oppgaver.

– Det er mindre lærerstyrt. Jeg har lært at det kan være kontroll i at det ikke er noen kontroll. I noen situasjoner kan det være greit å ha frie tøyler. I hvert fall hvis barna er vant til det, sier Kristine.

Stipender

Som Erasmus+ eller Nordplus-student, vil du få en gratis studie- eller praksisplass i tillegg til et stipend.

Å velge utveksling

Som student ved OsloMet finnes det mange muligheter for utveksling under studiene. Jentene forteller at de ønsket å oppleve noe nytt, og bruke muligheten til å bo i et annet land.

– Jeg tenkte at jeg kunne lære mye av det, både med tanke på skole, men også når det kommer til meg selv. Og det å komme seg litt bort fra Oslo var en skikkelig motivasjon. Jeg merket at jeg var lei, sier Kristine.

Kristine og Oda sitter i sofaen i leiligheten sin i København.

Oda og Kristine hjemme i den nye leiligheten.

Oda legger til at det er en fin måte å få avveksling fra det du vanligvis driver med.

– Når du tar utveksling blir du jo bedre kjent med deg selv. Du kommer ut av komfortsonen og får erfaringer her som du ikke ville fått hjemme når du går på OsloMet, sier Oda.

Tre studenter går sammen gjennom en park. De smiler.
Bachelor ved OsloMet - bli noe som betyr noe!

Vil du helst jobbe med mennesker? Mest glad i tall? Lage ting? Finne på noe nytt? Bruke hendene? En kombinasjon

Tre masterstudenter ved OsloMet sitter sammen og jobber rundt en laptop. De smiler.
Master eller ikke master?

Er master det neste for deg? Finn ut hva en master kan bety for deg og karrieren din.

Tre studenter sitter rundt en PC. Gutten i midten peker på skjermen mens hans snakker.
Ti tips til deg som er usikker på hvilken utdanning du skal ta

Er du usikker? Da bør du gjøre som en student, finne frem penn og papir og gå systematisk til verks. På den måten blir det lettere å finne fordeler og ulemper ved de ulike mulighetene du vurderer.