Studiet som gir veiledere en solid faglig plattform

Tre studenter, to menn og en dame sitter ved et bord. To med ryggen til

Trengte formalkompetanse for å styrke sin rådgivning

For Stefan Carr handlet valget om å ta videreutdanning om noe mer enn bare faglig påfyll. Han ønsket også en mer helhetlig og kvalifisert tilnærming til utfordringene han møter i arbeidet.

Til daglig jobber han som faglærer og rådgiver ved Kompetansebyggeren, en videregående skole for voksne i Vestfold fylkeskommune. Her har han et bredt ansvar som inkluderer karriereveiledning, sosialpedagogisk rådgivning og tilrettelegging for elever med behov for ekstra støtte.

– Jeg ønsket formalkompetanse innen feltet for å sikre at jeg gir den beste veiledningen til dem som trenger det, forklarer han.

En bredere faglig plattform – nøkkelen til god veiledning

Gjennom studiet har Stefan fått både teoretisk innsikt og praktiske verktøy som har styrket hans evne til å møte elevenes behov.

– Det har vært verdifullt å få kunnskap om teorier innen karriereveiledning og sosialpedagogisk rådgivning. Jeg merker en stor forskjell i hvordan jeg utøver min rolle som rådgiver, sier han.

Han understreker at en av de største gevinstene er den bevisstheten han har utviklet rundt sin egen praksis, samt de verktøyene han nå aktivt benytter for å hjelpe elever som er usikre på veien videre.

Hvordan kombinere studiet med jobb?

Mange lurer på hvordan det lar seg gjøre å studere deltid mens man er i full jobb. Stefan innrømmer at det krever både struktur og disiplin, men han er tydelig på at det har vært verdt innsatsen.

Med vikar- og stipendordning fra Utdanningsdirektoratet har han jobbet 62,5 prosent ved siden av studiene, noe som har gjort det enklere å balansere jobb og utdanning.

Helhetlig kompetanse – nyttig på tvers av sektorer

Det at studiet kombinerer karriereveiledning og sosialpedagogisk rådgivning, mener Stefan er en stor styrke.

– Studiet gir en helhetlig kompetanse som er svært nyttig for oss som jobber med rådgivning. Jeg har også fått et bredt innblikk i hvordan kunnskapen kan brukes i ulike sektorer, forteller han.

Dette er noe han særlig lærte en del om gjennom utviklingsprosjektene på studiet, der studentene jobbet i grupper og fikk innsikt i hvordan andre sektorer løser utfordringer knyttet til rådgivning og veiledning.

Støtte og veiledning fra faglærere og medstudenter

Stefan trekker frem den tette oppfølgingen fra faglærerne som en viktig faktor i gjennomføringen av studiet.

– Lærerne har vært utrolig støttende, særlig når det kommer til oppgaveskriving og arbeidskrav. De har gitt nyttige tilbakemeldinger som har hjulpet meg til å utvikle meg faglig, sier han.

Hjelper elever med å ta gode valg

Den faglige kompetansen han har opparbeidet seg kommer daglig til nytte i møte med elever som står overfor viktige valg.

– Jeg har brukt karriereveiledningsverktøy aktivt i samtaler med elever som er usikre på studieveien videre. En elev jeg veiledet fikk bedre innsikt i egne styrker og interesser, noe som gjorde beslutningen enklere for henne, forteller han.

For Stefan er slike situasjoner en tydelig bekreftelse på hvor nyttig studiet har vært.

Anbefaler studiet til andre veiledere

Til alle som vurderer en videreutdanning innen karriereveiledning og sosialpedagogisk rådgivning har Stefan ett klart råd:

– Om du vil utvikle deg faglig og bli en enda bedre veileder, er dette studiet et godt valg. Det gir deg verktøyene, innsikten og nettverket du trenger for å lykkes!

Studenthistorier

Yrkesfaglærer Haldor Hove
Utvikler fleksibel og tilpasset undervisning ved hjelp av ny teknologi

Yrkesfaglærer Haldor Hove har utforsket ny teknologi sammen med elever og kollegaer.

Lærer som viser artsmangfold
Fikk styrket fagkunnskap i naturfag

Karin Fyrand-Westby har alltid hatt stor interesse for naturfag. Gjennom videreutdanning fikk hun styrket fagkunnskap og undervisningspraksis.