Fagfeltet psykisk helsearbeid er tverrfaglig og nytt som eget forskningsområde. Det er en økende erkjennelse av at relasjonsarbeidets kvalitet er avgjørende for resultatene innen de forskjellige arbeidsmåter og behandlingstiltak i psykisk helsearbeid. Fokus for dette arbeidet er styrking av klienters/pasienters evne til å utnytte egne resurser gjennom forskjellige intervensjons og behandlingsformer.
Forskningsgruppeleder
-
Medlemmer
-
Mer om forskningsgruppen
Resiliens-perspektivet, det vil si evnen til å klare seg tross vanskelige livspåkjenninger som kan påvirke psykisk helse og livskvalitet, er sentralt i denne sammenheng. Resiliens er i stor grad avhengig av kontekst og nettverk. Et vesentlig grunnlag forskningsgruppen er derfor et familie- og nettverksperspektiv på psykisk helse.
Tverrkulturell og tverrfaglig forståelse hos psykiske helsearbeidere er en forutsetning for godt helse- og sosialfaglig arbeid. Forskning både på individnivå og systemnivå vil derfor inngå i gruppens portefølje. Forskergruppen vil fokusere på helsefremmende prosesser som både kan forebygge psykisk lidelse og begrense negativ utvikling. Vi sikter mot utvikling av praksisnær kunnskap som er egnet i undervisning av bachelor-, videreutdannings- og masterstudenter som skal samarbeide med mennesker med psykiske utfordringer og lidelser.
-
Forskningsprosjekter
- Den terapeutiske relasjonen
- Vold i nære relasjoner
- Litteratur og psykologi
- Mental helse og livskvalitet hos asylsøkere og flyktninger
- Barn av traumatiserte flyktninger
- Alvorlig traumatisering og dets behandling
- Traumatiske drømmer
- Voldsrisikovurdering i psykiatrien
- Somatisk helse blant pasienter med rus og/eller psykisk lidelse
- Familie/pårørende arbeid, unge omsorgsgivere
- Barn i rettssammenheng
- Studenters relasjonskompetanse
-
Samarbeidspartnere
Forskergruppen har utstrakt samarbeid med andre forskergrupper i inn- og utland.