Forskningsgrupper
Forskningsprosjekter
-
IMAGINE – Omstridte fremtidsforestillinger om bærekraft
Hva ser du for deg når du tenker på fremtiden? Flygende biler, mat på tube, eller høyteknologisk bekledning kan være blant bildene som dukker opp. IMAGINE skal studere disse bildene som fremtidsforestillinger. Det er de måtene vi tenker om fremtiden på og hvordan de kan virkeliggjøres. Spesielt studerer vi forestillinger om en bærekraftig fremtid.
-
REDUCE – mindre plast i hverdagen
Prosjektet skal se på plast i et systemperspektiv og undersøke hvordan vi kan redusere forbruket av plastprodukter i hverdagslivet.
Publikasjoner og forskningsresultater
Vitenskapelige publikasjoner
Amilien, Virginie; Bergflødt, Sigurd; Hegnes, Atle Wehn (2021). “Hommage ou rébellion?” – Le rôle du modèle culinaire français dans la culture de l’alimentation norvégienne. Laurioux, Bruno; Stengel, Kilien (Red.). Le modèle alimentaire français. 12. s. 199-230. Presses universitaires François-Rabelais (PUFR).
Cavicchi, Bianca; Hegnes, Atle Wehn
(2021).
Scoping Out Elements of Sociocultural Adaptation in European Urban Agriculture.
Frontiers in Sustainable Food Systems
.
Vol. 5.
https://hdl.handle.net/11250/2839222
Hegnes, Atle Wehn; Nordhagen, Eirik; Gobakken, Lone Ross
(2021).
Understanding and practicing wood waste qualities in Norway – A case of adaptation work in circular bioeconomy.
Nissen, Nils F.; Jaeger-Erben, Melanie (Red.).
PLATE – Product Lifetimes And The Environment. Proceedings 3rd PLATE CONFERENCE, BERLIN, GERMANY 18–20 September 2019. Kapittel. s. 331-335.
Universitätsverlag der TU Berlin.
https://doi.org/10.14279/depositonce-9253
Hansen, Anders Chr.; Clarke, Nicholas; Hegnes, Atle Wehn
(2021).
Managing sustainability risks of bioenergy in four Nordic countries.
23 s.
Energy, sustainability and society
.
Vol. 11.
https://hdl.handle.net/11250/2823118
Gustavsen, Geir Wæhler; Hegnes, Atle Wehn
(2020).
Turning the tap or buying the bottle? Consumers’ personality, understanding of risk, trust and conspicuous consumption of drinking water in Norway.
Sustainability
.
Vol. 12.
https://hdl.handle.net/11250/2725662
Gustavsen, Geir Wæhler; Hegnes, Atle Wehn
(2020).
Consumer Personality and Local Food Specialties: The Case of Norway.
International Journal on Food System Dynamics
.
Vol. 11.
https://hdl.handle.net/11250/2680631
Gustavsen, Geir Wæhler; Hegnes, Atle Wehn
(2020).
Individuals? personality and consumption of organic food.
9 s.
Journal of Cleaner Production
.
Vol. 245.
http://hdl.handle.net/11250/2634716
Hegnes, Atle Wehn (2019). The map and the terroir: Adapting geographical boundaries for PDO and PGI in Norway. British Food Journal . Vol. 121.
Gustavsen, Geir Wæhler; Hegnes, Atle Wehn (2019). Individuals' Personality and Consumption of Local Food Specialties. Proceedings in Food System Dynamics .
Hegnes, Atle Wehn; Amilien, Virginie (2019). Geographical indications – a double-edged tool for food democracy : The cases of the Norwegian geographical indication evolution and the protection of stockfish from Lofoten as cultural adaptation work. Bonanno, Alessandro; Sekine, Kae; Feuer, Hart N. (Red.). Geographical Indication and Global Agri-Food : Development and Democratization. Chapter 6. s. 100-117. Routledge.