Norwegian version
Halvor Spetalen

Halvor Spetalen

Field of study

Vocational pedagogic   Vocational education   Vocational education

Scientific publications

Spetalen, Halvor ; Mobråten, Kaia ; Bødtker-Lund, Daniel (2025). Yrkesfaglærerstudenter utvikler yrkesopplæring - en antologi basert på 8 bacheloroppgaver skrevet av studenter ved yrkesfaglærerutdanningen i restaurant- og matfag ved OsloMet -storbyuniversitetet, 2025. 27 p. Institutt for yrkesfaglærerutdanning, OsloMet.

Mobråten, Kaia ; Spetalen, Halvor (2024). Utvikling av bærekraftig yrkesutøvelse i restaurant- og matfag?. Acta Didactica Norden (ADNO). Vol. 18.
https://doi.org/10.5617/adno.10514

Lyckander, Rønnaug H.; Spetalen, Halvor (2022). Profesjonskvalifisering for yrkesfaglærere: To ulike utdanninger, like godt forberedt for læreryrket?. Acta Didactica Norden (ADNO). Vol. 16.
https://doi.org/10.5617/adno.9206

Spetalen, Halvor (2022). Kompetansemål i et yrkesopplæringsperspektiv Om formulering av kompetansemål i en yrkesfaglig læreplan. Skandinavisk tidsskrift for yrker og profesjoner i utvikling - SJVD. Vol. 7.
https://doi.org/10.7577/sjvd.4770

Eben, Bjørn; Spetalen, Halvor (2021). Digital opplæring i praktiske ferdigheter – erfaringer fra den skolebaserte yrkesopplæringen i perioden mars til juni 2020. Nordisk tidsskrift for utdanning og praksis. Vol. 15.
https://doi.org/10.23865/up.v15.3086

Hellne-Halvorsen, Ellen Beate; Spetalen, Halvor (2020). Arbeid med skriving i yrkesfaglærerutdanningen. Acta Didactica Norden (ADNO). Vol. 14.
https://doi.org/10.5617/adno.8026

Eben, Bjørn; Spetalen, Halvor (2020). Nye læreplaner i utdanningsprogrammet restaurant- og matfag - Kompetanse for fremtiden?. Skandinavisk tidsskrift for yrker og profesjoner i utvikling - SJVD. Vol. 5.
https://doi.org/10.7577/sjvd.3393

Spetalen, Halvor ; Eben, Bjørn (2018). FoU-baserte læringsaktiviteter i yrkesfaglærerutdanning: Sammenheng mellom utdanning og profesjonsutøvelse?. FoU i praksis. Vol. 12.

Spetalen, Halvor (2017). Grunnleggende ferdigheter for arbeidslivet? Bruk og betydning i restaurant- og matfagyrker. Nordic Journal of Vocational Education and Training. Vol. 7.
https://doi.org/10.3384/njvet.2242-458X.177188

Spetalen, Halvor (2017). Teori og praksis i yrkesfaglige læreplaner – myter og realiteter. Skandinavisk tidsskrift for yrker og profesjoner i utvikling - SJVD. Vol. 2.
https://journals.hioa.no/index.php/yrke/article/vi





These publications are obtained from Norwegian Research Information Repository. The list may be incomplete.

Research reports

Spetalen, Halvor ; Johnsen, Kjersti Lisbeth ; Syverstad, Marie ; Møllerhagen, Torill Hammeren ; Magnussen, Kaija-Lisa; Bergskaug, Marianne (2025). Organisering av faget Yrkesfaglig fordypning – mer av det samme?. 18 p. Institutt for yrkesfaglærerutdanning, OsloMet.

Spetalen, Halvor (2025). Kunnskapsstatus og veien videre for forskning i, og for, fag- og yrkesopplæring -En KI-oppsummering. 9 p. OsloMet - storbyuniversitetet.

Spetalen, Halvor (2024). Råd for undervisning og forskning ved Institutt for yrkesfaglærerutdanning - Basert på KI-analyser av 86 artikler. 11 p. OsloMet - storbyuniversitetet.

Eben, Bjørn; Mobråten, Kaia ; Spetalen, Halvor (2024). Yrkesfaglærerstudenter i restaurant- og matfag presenterer nyttig kunnskap - en antologi basert på 21 bacheloroppgaver skrevet av studenter ved yrkesfaglærerutdanningen i restaurant- og matfag ved OsloMet - storbyuniversitetet, 2024. 218 p. Institutt for yrkesfaglærerutdanning, OsloMet.

Skrøvset, Siw; Aarre, Ane Krogsæter; Bjerkestrand, Mimi; Bjørklund, Bjørn Håvard; Engelsen, Knut Steinar; Eriksson, Maria; Fjørtoft, Henning; Kjæret, Jonas Parcival; Larsen, Marius; Lund, Andreas; Reikerås, Elin Kirsti Lie; Spetalen, Halvor ; Tholin, Kristin Rydjord (2024). Utvidet praksisbegrep i lærerutdanningene. 32 p. Kunnskapsdepartementet.
https://files.nettsteder.regjeringen.no/wpuploads0

Spetalen, Halvor (2023). Yrkesdeltakelse og arbeidsoppgaver - Rapport om hva tidligere studenter ved yrkesfaglærerutdanningen i restaurant- og matfag arbeider med etter studiene, avgangskullet 2022. 7 p. OsloMet - storbyuniversitetet.

Spetalen, Halvor (2023). Mangfold i yrkesopplæringen slik det oppleves av yrkesfaglærere i utdanningsprogrammet restaurant- og matfag. 8 p. OsloMet - storbyuniversitetet.

Eben, Bjørn; Mobråten, Kaia ; Spetalen, Halvor (2023). Yrkesfaglærerstudenter presenterer oppdatert forskning - en antologi basert på 12 bacheloroppgaver skrevet av studenter ved yrkesfaglærerutdanningen i restaurant- og matfag ved OsloMet - storbyuniversitetet, 2023. 128 p. OsloMet - storbyuniversitetet.

Eben, Bjørn; Mobråten, Kaia ; Spetalen, Halvor (2022). Yrkesfaglærerstudenter presenterer aktuell forskning - en antologi basert på 14 bacheloroppgaver skrevet av studenter ved yrkesfaglærerutdanningen i restaurant- og matfag ved OsloMet - storbyuniversitetet, 2022. 170 p. OsloMet - storbyuniversitetet.

Spetalen, Halvor (2022). Yrkesdeltakelse og arbeidsoppgaver blant studenter ved yrkesfaglærerutdanningen i restaurant- og matfag etter studiene i avgangskullet 2021. 8 p. OsloMet - storbyuniversitetet.





These publications are obtained from Norwegian Research Information Repository. The list may be incomplete.

Dissemination

Spetalen, Halvor ; Goldmann, Ingrid; Kristoffersen, Kim Andre; Leraand, Arve; Lossius, Roger; Olsen, Evelyn; Pedersen, Karoline Kalliainen; Stovner, Marit; Utstrand, Bergljot (2025). Periodisk evaluering av treårig bachelor yrkesfaglærer (BYRK) Styrker, utfordringer og veier videre.

Spetalen, Halvor (2025). Kjennetegn: Variasjon. Hvordan forstå faget yrkesfaglig fordypning. Konferanse for videregående opplæring Studie- og yrkesforberedt – ruster LK20 elevene våre godt nok for fremtiden?. Utdanningsforbundet.

Spetalen, Halvor ; Danielsen, Hege Anita ; Strøm, Elisabeth (2025). Samler yrkesfaglærerutdanninger for å styrke tilbudet.
https://kjokkenskriveren.no/2025/03/20/samler-yrke

Spetalen, Halvor ; Mathisen, Georg (2025). Kjøttfag som karrieremulighet?.

Spetalen, Halvor (2025). Forskning og bruk av forskning i fag- og yrkesopplæringen. Yrke. Vol. 67.
https://viewer.ipaper.io/Utdanningsnytt/yrke12025/

Spetalen, Halvor ; Mobråten, Kaia (2025). Preparing for Sustainable Practice in Vocational Education -Insights from Norwegian restaurant and food studies. JVET-conference 2025. JVET.

Møllerhagen, Torill Hammeren ; Spetalen, Halvor ; Magnussen, Kaija-Liisa ; Bergskaug, Marianne ; Johnsen, Kjersti Lisbeth ; Syverstad, Marie (2025). Organisering av YFF - Yrkesfaglig fordypning for fremtidens arbeidsliv. NordYrk 2025. VIA University College.

Spetalen, Halvor (2025). Organisering og vurdering av YFF i restaurant- og matfag. Fagdag for restaurant- og matfag. Institutt for yrkesfaglærerutdanning, OsloMet.
https://drive.google.com/file/d/1Vo8x-WBSJUlkBNSNL

Spetalen, Halvor (2025). Sluttvurderinger i yrkesopplæringen. Temadag for Utdanningsetaten i Oslo kommune.

Wild, Malgorzata; Spetalen, Halvor (2024). Intervju: Takrenneparadokset – frå taus kunnskap til eksplisitt ordlæring i yrkesfag.





These publications are obtained from Norwegian Research Information Repository. The list may be incomplete.