Kort om
Kim Christian Astrup er utdannet samfunnsøkonom (cand.oecon.) fra Universitetet i Oslo i 2005. Astrup har bakgrunn fra SSB og har tidligere vært sekretær for Boligutvalget (NOU 2011:15). Han er i dag Forsker II ved NIBR OsloMet og ansvarlig redaktør for Tidsskrift for boligforskning.
Astrup sin forskning har særlig vært knyttet til vanskeligstilte på boligmarkedet og effektene av boligsosiale virkemidler på individ- og markedsnivå. De siste årene har han vært med å utgi forskningsrapporter om følgende aktuelle tema: bostøtte og inntektsdynamikk, eierskapspotensialet blant lavinntektshusstander, kommunenes startlånspraksis, definisjoner av «vanskeligstilte på boligmarkedet» og eieretablering blant husstander med funksjonsnedsettelse. I de siste årene har forskningsinteressen også vært rettet mot det velferdsteoretiske grunnlaget for boligpolitikken, med særlig fokus på teoriene til John Rawls og Amartya Sen, og hvordan disse teoriene kan brukes til å gi økt empirisk forståelse for omfanget av levekårsutfordringer og fattigdom.
Fagområder
Vitenskapsdisipliner
Emner
Boligpolitikk Velferd og fattigdom Fattigdomsforskning Urban fattigdom Sosioøkonomiske ulikheter Effekter av boligsosiale tiltak Kapabilitetstilnærmingen Regionale og lokale boligmarkeder Boligsosial politikk Teorier for fordelingsrettferdighet Bostøtte
Forskningsgrupper
Forskningsprosjekter
-
Analyse av inntektssituasjonen til bostøttemottakere og tidligere mottakere som har mistet retten til bostøtte
I dette prosjektet studerer vi hvordan de skattbare inntektene til mottakere av bostøtte har utviklet seg gjennom perioden fra 2010 fram til i dag.
-
Boligmarkedsanalyse for Fredrikstad kommune
NIBR skal levere en todelt rapport: En kartleggingsdel der vi presenterer data som er relevant for utviklingen av Fredrikstads boligmarked mot 2035, og en analysedel.
-
Boligsosiale og arealpolitiske virkemidler i arealplanen
Boligsosiale og arealpolitiske virkemidler i arealplanen
-
BOVEL – Senter for bolig- og velferdsforskning
BOVEL skal være et knutepunkt for forskning på bolig- og velferdsspørsmål i Norge.
-
Den sosialt bærekraftige byen - strategisk planlegging for inkluderende og heterogene lokale boligmarkeder
Det primære målet med prosjektet er å generere ny kunnskap til å måle inkludering i boligmarkedet, og bruke dette for å forstå den lokale dynamikken i boligmarkedet. Kunnskapen kan brukes til å stimulere byer til å utvikle en mer aktiv og omfattende boligpolitikk.
-
Eieretablering blant hushold med lave inntekter – Oppdatering av kunnskapsgrunnlag
Kunnskapen fra prosjektet er viktig for at Husbanken skal kunne gi mest mulig relevante og presise råd til kommunene i arbeidet med å gi flere lavinntektshusholdninger mulighet til å bli boligeiere.
-
Forskningsoppdrag om bosetting av flyktninger i storbyene
Prosjektet skal studere praksiser for bosetting av flyktninger i storbyene Oslo, Bergen, Trondheim, Kristiansand og Stavanger.
-
Kartlegging av bostedsløshet i Norge 2024
NIBR gjennomfører i 2024 den åttende kartleggingen av bostedsløshet i Norge.
-
Notat til stortingsmelding om boligpolitikk 2020
Husbanken inviterte kompetansemiljøer til å gi bidrag til kapittelet om kunnskapsutvikling innenfor det boligsosiale området, i den kommende boligmeldingen. Hensikten er å identifisere kunnskapsbehovet og styrke kunnskapsutviklingen fremover.
-
Studenters betydning for leiemarkedet i byene og studiesentra for tilgangen på boliger for ulike grupper
Formålet med prosjektet er å undersøke nærmere studenters betydning for leiemarkedet generelt, og spesielt for utleiemarkedet for vanskeligstilte grupper.
-
Tilskudd til utleieboliger - en evaluering
Sammen med Oslo Economics er NIBR i gang med å evaluere tilskuddet til utleieboliger.
-
Tiltak for fleire utleigebustader
Formålet med prosjektet er å gjennomføre ei kartlegging av barrierar for utleige hos ulike typar utleigarar og ein analyse av tilbod-stimulerande verkemiddel.
-
Utredning av tiltak for å øke andelen unge uføre som eier egen bolig
Prosjektet inngår i Husbankens arbeid for økt boligeierskap i gruppen unge uføre.
-
Utredning om sosial bærekraft og planbestemmelser om boligsammensetning
I prosjektet utredes det om kommunene bør få mulighet til å regulere disposisjonsform som en del av kommunens planlegging etter plan- og bygningsloven.
Publikasjoner og forskningsresultater
Vitenskapelige publikasjoner
Monkerud, Lars Chr.
;
Astrup, Kim Christian
(2022).
Kan vanskeligstilte på boligmarkedet eie egen bolig? En analyse av mulighetsrommet i startlånsordningen.
Tidsskrift for boligforskning.
Vol. 5.
https://doi.org/10.18261/tfb.5.1.3
Nordvik, Viggo; Sørvoll, Jardar ; Astrup, Kim (2021). Hvem er vanskeligstilt på boligmarkedet?. Solstad, Asgeir; Astrup, Kim; Bliksvær, Trond; Hansen, Inger Lise Skog; Iversen, Marit; Kjellevold, Alice (Red.). Boligsosialt arbeid. s. 71-88. Universitetsforlaget.
Solstad, Asgeir ; Astrup, Kim ; Bliksvær, Trond; Hansen, Inger Lise Skog; Iversen, Marit; Kjellevold, Alice; Nordvik, Viggo; Sørvoll, Jardar (2021). Boligsosialt arbeid. ISBN: 97-882-15-04149-0. 232 s. Universitetsforlaget.
Astrup, Kim (2017). Kan boligmarkedet temmes? Smartere boligpolitikk i et markedsbasert system. Askim, Jostein; Kolltveit, Kristoffer; Røe, Per Gunnar (Red.). En smartere stat. Veier til bedre politikk og styring. s. 76-89. Universitetsforlaget.
Astrup, Kim Christian (2012). Boligprisutviklingen i Norge - forventningenes rolle. Nordahl, Berit Irene (Red.). Boligmarked og boligpolitikk. s. 39-55. Akademika forlag.
Astrup, Kim Christian (2012). Tvangssalg av bolig i Norge. Nordahl, Berit Irene (Red.). Boligmarked og boligpolitikk. s. 211-232. Akademika forlag.
Barlindhaug, Rolf ; Astrup, Kim Christian (2010). Promoting home ownership through demandside targeted measures. Doling, J.; Elsinga, M.; Ronald, R. (Red.). Home ownership: Getting in, getting from, getting out: Part III. s. 39-62. Delft University Press.
Barlindhaug, Rolf
;
Nordahl, Berit Irene
;
Astrup, Kim Christian
(2009).
Lavinnskuddsboliger - et egnet virkemiddel i boligpolitikken?.
Praktisk økonomi & finans.
Vol. 26.
https://www.idunn.no/file/pdf/34611946/art04.pdf