Kort om
Jeg innehar en 20%-stilling som seniorforsker ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO, og er i tillegg professor i økonomi ved Handelshøyskolen, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet. Min forskning omfavner et bredt spekter av temaer, inkludert forbrukeratferd, bærekraftig forbruk, matmarkeder, og grønn energi. Jeg er spesielt interessert i studier av betalingsvillighet, sosial aksept, og grønn transformasjon. Forskningene min er forankret i atferds- og eksperimentell økonomi, og jeg bruker i hovedsak kvantitative metoder.
Fagområder
Vitenskapsdisipliner
Emner
Forbrukeratferd Bærekraftig forbruk Atferdsøkonomi Matmarkedet Eksperimenter
Forskningsgrupper
Forskningsprosjekter
-
FoodProFuture
Hovedmålet med prosjektet er å utvikle en kunnskapsplattform for optimal produksjon og utnyttelse av norske proteinrike vekster. Disse vekstene kan utgjøre råvarene i gode, helseriktige og attraktive plantebaserte matvarer med høyt proteininnhold.
-
PLATEFORMS: Hvordan kan nye plattformer for matinnkjøp bidra til et mer bærekraftig matforbruk?
Forskningsprosjektet PLATEFORMS har som mål å skape innsikt i hvordan matpraksiser i hjemmet påvirkes av nye plattformer for matinnkjøp, og hvordan dette kan bidra til et mer bærekraftig forbruk av mat.
Publikasjoner og forskningsresultater
Vitenskapelige publikasjoner
Svarstad Ytreberg, Nora; Alfnes, Frode; Oort, Bob Eric Helmuth van
(2023).
Mapping of the digital climate nudges in Nordic online grocery stores.
10 s.
Sustainable Production and Consumption.
Vol. 37.
https://doi.org/10.1016/j.spc.2023.02.018
O'Neill, Claire; McCarthy, Mary Brigid; O'Reilly, Seamus; Alfnes, Frode
(2023).
Food interests, preferences and behaviours: a profile of the sustainable food consumer.
22 s.
British Food Journal.
Vol. 125.
https://doi.org/10.1108/BFJ-09-2022-0762
Alfnes, Frode; Wasenden, Ole Christian Berg
(2022).
Your privacy for a discount? Exploring the willingness to share personal data for personalized offers.
Telecommunications Policy.
Vol. 46.
https://doi.org/10.1016/j.telpol.2022.102308
Tesfay, Menasbo Gebru; Holden, Stein Terje; Alfnes, Frode
(2021).
Adoption analysis of agricultural technologies in the semiarid northern Ethiopia: a panel data analysis.
15 s.
Agricultural and Food Economics (Agric. food econ.).
Vol. 9.
https://doi.org/10.1186/s40100-021-00184-6
Asioli, Daniele; Mignani, Adriana; Alfnes, Frode
(2020).
Quick and easy? Respondent evaluations of the Becker–DeGroot–Marschak and multiple price list valuation mechanisms.
20 s.
Agribusiness.
https://doi.org/10.1002/agr.21668
Sharma, Amit; Alfnes, Frode (2020). Cost–Benefit Assessment of Local Foods in Independent Restaurants. Sharma, Amit (Red.). Financial Decision-Making in the Foodservice Industry: Economic Cost and Benefits. s. 125-150. Apple Academic Press. https://doi.org/10.1201/9780429292712
Alam, Md Akhtarul; Alfnes, Frode
(2019).
Consumer Preferences for Fish Attributes in Bangladesh: A Choice Experiment.
Journal of International Food & Agribusiness Marketing.
https://doi.org/10.1080/08974438.2019.1697409
Viciunaite, Viktorija; Alfnes, Frode
(2019).
Informing sustainable business models with a consumer preference perspective.
Journal of Cleaner Production.
Vol. 242.
https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2019.118417
Bernues, Alberto; Alfnes, Frode; Clemetsen, Morten; Eik, Lars Olav; Faccioni, Georgia; Ramanzin, Maurizio; Ripoll-Bosch, Raimon; Rodríguez-Ortega, Tamara; Stuararo, Enrico
(2019).
Exploring social preferences for ecosystem services of multifunctional agriculture across policy scenarios.
Ecosystem Services.
Vol. 39:101002.
https://doi.org/10.1016/j.ecoser.2019.101002
Casini, Leonardo; Boncinelli, Fabio; Contini, Caterina; Gerini, Francesca; Scozzafava, Gabriele; Alfnes, Frode
(2019).
Heterogeneous preferences with respect to food preparation time: Foodies and quickies.
Food Quality and Preference.
Vol. 71.
https://doi.org/10.1016/j.foodqual.2018.07.010