Forskningsnyheter

Viser: 12 av 75 artikler

President i USA, Joe Biden
Grepene president Biden bør ta

– Veien ut av den amerikanske krisen går gjennom dype reformer innen helse, utdanning og arbeidsliv, sier amerikansk sosialforsker.

Illustrasjonsfoto. En fersk rapport peker på viktigheten av toveiskommunikasjon og målrettede lokale tiltak i nedkjempingen av pandemien i Norge.
Hvordan få ned smitten i innvandrerbefolkningen?

En fersk rapport peker på viktigheten av språk, toveiskommunikasjon og målrettede lokale tiltak i nedkjempingen av pandemien i Norge.

Fem av de ansatte avbildet smilende i en systue, to sitter foran symaskiner
Nyskapende samarbeid fikk mange ut i jobb

Samarbeid mellom Nav og sosiale entreprenører har gitt gode resultater, viser ny rapport.

En alvorlig far bærer sin unge sønn
Slik gikk det da familievernkontorene stengte dørene under koronavåren

NOVA-forskere har sett på hvordan nedstengningen påvirket familier med problemer.

Bilde tatt av misjonær Bodil Biørn med tittel: Flyktningsleir ved Aleppo.
– Arkivmaterialet vitner om et folkemord

Bilder og notater fra den norske misjonæren Bodil Biørn dokumenterer hva flere forskere beskriver som et folkemord under første verdenskrig.

Illustrasjonsbilde: Sjampanje helles i glass.
Teorijunkie på korrupsjonsjakt

Da Norges forskningsråd like før jul annonserte hvilke unge talenter som fikk finansiert sin banebrytende forskning, sto jubelen i taket hjemme hos Tereza Østbø Kuldova. Om verdens korrupte luksusdyr skalv i buksene er mer usikkert – men det burde de nok.

Illustrasjonsbilde: Tre leger eller sykepleiere på en operasjonsstue. Foto: Sasin Tipchai fra Pixabay
Legers faglige beslutninger er under press

- Hvorfor var ikke den operasjonsstuen i bruk i går? Leger utsettes for sterk styring gjennom nye, digitale systemer.

Illustrasjonsfoto: Målrettede tiltak i kommunene kan få flere flyktninger i jobb
Målrettede tiltak i kommunene kan få flere flyktninger i jobb

OsloMet har gjennomført første fase av et større evalueringsoppdrag for IMDi, der tiltak i åtte kommuner har blitt evaluert. De fleste av de åtte prosjektene har foreløpige resultater som peker i positiv retning.

Nærbilde av en elektronisk fotlenke festet til et ben.
Hvorfor blir omvendt voldsalarm så lite brukt?

Terskelen for å ta i bruk omvendt voldsalarm er for høy, viser en ny studie fra OsloMet. Hvorfor er det slik?

Sykepleier på sykehjem snakker med eldre dame som sitter i stol og ser lei seg ut.
Mangel på personell og kompetanse truer eldreomsorgen

En fersk utredning viser at det er en stor og økende mangel på sykepleiere og helsefagarbeidere i sykehjem og hjemmesykepleien. – Konsekvensene er verre arbeidsforhold og dårligere kvalitet på tjenestene, sier forsker.

Illustrasjonsbilde: Mor og barn går tur i skogen. Foto: Unsplash.com
Tidsklemma slapp – egentiden glapp

Hva skjedde med barnefamilienes hverdagsliv da koronavåren traff?

jenter i bymiljø
Slik håndterer muslimske jenter negativ sosial kontroll

Ny forskning viser hvordan unge muslimske jenter håndterer at andre forsøker å sette begrensninger for hvordan de lever sine liv.