Forskningsnyheter

Vis filter Skjul filter

Viser: 12 av 187 artikler

Portrett av Oleksandra Deineko
– Da jeg snakket med min mor, hadde hun bare ett mål for morgendagen: Å overleve

Det er to år siden Russlands fullskala invasjon av Ukraina. Vi spør sosiolog ved OsloMet og flyktning Oleksandra Deineko hvordan livet er nå, etter to hele år i krig.

Kvinner mer briller sitter bak en laptop-skjerm. NAV-logoen reflekteres i brillene hennes.
Digitalisering i NAV: Brukarar opplever at dei har fått meir ansvar for saksbehandlinga

– Men det kan også sjåast på som sjølvstende som ikkje berre er negativt, seier forskar.

familie rundt et kjøkkenbord
Nye grupper er ekstra utsatt i dyrtiden

De som slet før dyrtiden har fått det verre økonomisk, men nå har også nye grupper begynt å slite. For mange har boligutgiftene begynt å tynge.

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) ser samiske Fosen-aksjonister som demonstrerer i Vandrehallen inne på Stortinget fordi det var to år siden Fosen-dommen falt og den norske Høyesterett slo fast at vindturbinene på Fosen strider med urfolks rettigheter og menneskerettighetene. Bak ministeren står et stort pressekorps.
Får samisk aktivisme partier til å tenke nytt om «det grønne skiftet»?

Hvordan påvirkes politikerne av saker som vindmøllene på Fosen, der urfolksrettigheter settes opp mot mer klimavennlig energiproduksjon?

Nærbilde av ei jentes ansikt, hun er malt med det europeiske kontinents kart og har inense grønne øyne
Stor rapport: Europa er blitt strengere mot flyktninger

I løpet av de siste ti årene har europeiske land blitt mer restriktive når det gjelder hvem de gir beskyttelse og hvor lenge den beskyttelsen varer.

Kvinne i hijab setter ved datamaskin
Muslimar blir diskriminerte i arbeidslivet sjølv om arbeidsgivarar er positive til mangfald

Dei fleste arbeidsgivarar har inkluderande haldningar, men tilset ofte personar som liknar dei sjølv.

Tre kokker over en gryte på et kjøkken, to framstår som lærlinger
Utsatte unge fikk tilbake troen på seg selv

Et program som bygger på tett samarbeid mellom NAV og helse bidrar ikke bare til økt arbeidsdeltakelse, men også til større livsmestring for noen.

Et lite barn, jente, i rosa boblejakke og rosa lue ved siden av trillekofferter på en togstansjon i Ukraina med et blått tog med gul stripe i bakgrunnen.
Har norske kommuner kapasitet til å ta imot flere ukrainske flyktninger?

Norge er blitt det mest populære landet i Skandinavia for ukrainske flyktninger. Vil kommunene klare å ta imot alle?

En familie står på en stasjon med trillekofferter. Far lener hodet mot mor, som holder rundt datteren sin som holder et kosedyr.
Mange ukrainske flyktninger valgte Norge av hensyn til barna

Ukrainske flyktninger er godt fornøyde i Norge, men usikkerheten knyttet til framtiden fører fortsatt til utfordringer og dilemmaer, viser en ny studie fra NIBR ved OsloMet.

To norske politimenn sett bak fra i politiuniform på en gate i Oslo med mennesker foran dem som sees svakt i bakgrunnen.
Politiets kvitteringsprosjekt styrket ikke tilliten til politiet

Politiets kvitteringsordning i Oslo har ikke styrket tilliten til politiet eller forbedret kommunikasjonen mellom politiet og de kontrollerte, viser en evaluering av tiltaket.

Rygg og bakhode av mor og datter ankommer flyplass med bagasje.
Mange barn og unge på flukt opplever å bli tatt godt imot i Norge

Samtidig savner mange mer informasjon og medvirkning, ifølge en ny studie.

Ein person står med ryggen til og ser utover ein park.
Er det greitt at NAV kuttar trygda di automatisk utan at du får snakka med eit menneske?

Ein privatperson fekk automatisk redusert uføretrygda si utan å bli varsla om det. – God forvaltning betyr ikkje at ein skal vera prisgitt systemet, seier forskar Julia Köhler-Olsen.