Kort om
Jeg underviser og veileder på bachelor- og masternivå på barnehagelærerutdanningen ved OsloMet. Mine forskningsinteresser er knyttet til kulturelt mangfold og flerspråklighet drevet av et ønske om å forebygge utenforskap og å bidra til sosial rettferdighet.
I tidligere arbeid har jeg sett nærmere på betydningen av de estetiske dimensjonene i språklig samhandling når barn og personalet i barnehagen ikke ennå deler et felles talespråk. Jeg ønsker å bidra med forskning som skaper forbindelser mellom estetikk og flerspråkligehet, og har erfaring med estetikk-baserte og aksjonsforskningsinspirerte metoder. Siden 2021 har jeg ledet et skandinavisk forskningsnettverk for flerspråklighet, estetikk og mangfold (FEM).
For tiden jobber jeg med flerspråklighet som ressurs i høyere utdanning og undersøker hvordan undervisere kan legge tilrette for flere språk og uttrykksformer å artikulere fagkunnskap på.
Fagområder
Emner
Barn i barnehage/førskole Flerspråklighet Estetikk
Land
Forskningsgrupper
Publikasjoner og forskningsresultater
Vitenskapelige publikasjoner
Bustos, Marcela Montserrat Fonseca; Ilje-Lien, Johanne (2023). Rethinking "ryddetid" as democratic practices in early childhood institutions. Myers, Casey Y; Smith, Kylie; Hostler, Rochelle; Tesar, Marek (Red.). Reframing the Everyday in Early Childhood Pedagogy. 12. Routledge.
Ilje-Lien, Johanne (2023). Att lyssna efter vita skygglappar. Andersen, Camilla Eline; Taguchi, Hillevi Lenz; Aronsson, Lena (Red.). Höj hörstyrkan! Lyssnandets pedagogik i dag och i framtiden. 15. s. 203-215. Gleerups Utbildning AB.
Ilje-Lien, Johanne (2022). Barndom som kilde til motstandsdyktighet. Thuen, Harald; Myklestad, Synnøve; Vik, Stine (Red.). Pedagogikkens idé og oppdrag. 3. s. 42-55. Fagbokforlaget.
Ilje-Lien, Johanne (2020). «Det der er ikke representativt for en barnehagehverdag» – en utforsking av forskeren som konstruktør av «utopiske» undersøkelsessituasjoner. Forskning og Forandring . Vol. 3.
Ilje-Lien, Johanne
(2019).
Å få øye på det tause som blir "sagt": en estetisk tilnærming til barns uartikulerte perspektiver.
Nordisk tidsskrift for pedagogikk og kritikk
.
Vol. 5.
https://hdl.handle.net/11250/2654318
Ilje-Lien, Johanne
(2018).
Se hun snakker! En undersøkelse av estetiske og kroppslige måter å snakke sammen på.
NOA - Norsk som andrespråk
.
Vol. 33.
http://hdl.handle.net/11250/2645562
Ilje-Lien, Johanne (2016). Et nødvendig fremtredelsesrom for kroppslige møter. Gulpinar, Tona; Hernes, Leif; Winger, Nina (Red.). Blikk fra barnehagen. 12. s. 219-229. Fagbokforlaget.