Kort om
Hanne Torjusen har arbeidet ved SIFO siden januar 1997. Hun er utdannet ernæringsfysiolog ved Ernæringslinjen, Universitetet i Oslo, med særlig vekt på samfunnsrettet ernæring (cand.scient. 1996). Hun har arbeidet med forskningsprosjekter om mat i sammenheng med bl.a. økologi, bærekraftighet, helse og ernæring, tillit, og samfunnsdeltakelse gjennom matrelasjoner. Flere av prosjektene har vært flerfaglige av karakter, og de har omfattet både kvalitative og kvantitative tilnærminger. For tiden arbeider hun med sitt doktorgradsprosjekt knyttet til Den norske mor og barn-undersøkelsen (MoBa) som ledes av Folkehelseinstituttet. Doktorgradsprosjektet undersøker bruk av økologisk mat blant de gravide kvinnene som deltar i MoBa, og mulige helseeffekter for mor og barn.
Forskningsgrupper
Forskningsprosjekter
-
Amazing grazing – bærekraftig kjøtt og ull fra sau som beiter i norsk utmark
Amazing grazing skal få frem kunnskap om hvordan sau i norsk utmark bidrar til en bærekraftig utvikling. Kjøtt og ull fra norske sauer kommer fra gårder med ulikt ressursgrunnlag, ulike driftsopplegg og ulik ressursbruk.
-
FOOdIVERSE: Diversifying sustainable and organic food systems
Forskere i fem land vil involvere forbrukere, produsenter, forhandlere og lokale myndigheter i måter å styrke forbruket av lokal og økologisk mat.
-
Organic-PLUS
Formålet med prosjektet er å finne nye erstatninger for en rekke innsatsmidler og metoder som i dag er omstridte, men tillat brukt i økologisk landbruk.
-
Strength2Food: Food quality for sustainability and health
Prosjektet Strength2Food skal se nærmere på betydningen av EUs kvalitetspolitikk og offentlig sektors innkjøpspolitikk i forhold til lokal produksjon og forbruk av mat.
Publikasjoner og forskningsresultater
Vitenskapelige publikasjoner
Liu, Buyun; Curl, Cynthia L.; Brantsæter, Anne Lise; Torjusen, Hanne; Sun, Yangbo; Du, Yang; Lehmler, Hans-Joachim; Balentine, Annica; Snetselaar, Linda G.; Bao, Wei
(2022).
Perspective: Organic food consumption during pregnancy and the potential effects on maternal and offspring health.
Advances in Nutrition
.
Vol. 14.
https://hdl.handle.net/11250/3053897
Vittersø, Gunnar; Torjusen, Hanne; Laitala, Kirsi; Tocco, Barbara; Biasini, Beatrice; Csillag, Peter; Duboys de Labarre, Matthieu; Lecoeur, Jean-Loup; Maj, Agnieszka; Majewski, Edward; Malak-Rawlikowska, Agata; Menozzi, Davide; Török, Áron; Wavresky, Pierre
(2019).
Short Food Supply Chains and Their Contributions to Sustainability: Participants’ Views and Perceptions from 12 European Cases.
Sustainability
.
Vol. 11.
https://www.mdpi.com/2071-1050/11/17/4800
Brantsæter, Anne Lise; Torjusen, Hanne; Meltzer, Helle Margrete; Papadopoulou, Eleni; Hoppin, Jane A; Alexander, Jan; Lieblein, Geir; Roos, Gun; Holten, Jon Magne; Swartz, Jackie; Haugen, Margaretha
(2016).
Organic Food Consumption during Pregnancy and Hypospadias and Cryptorchidism at Birth: The Norwegian Mother and Child Cohort Study (MoBa).
Environmental Health Perspectives
.
Vol. 124.
http://ehp.niehs.nih.gov/wp-content/uploads/advpub...
Olsen, Sjurdur Frodi; Birgisdottir, Bryndis Eva; Halldorsson, Thorhallur Ingi; Brantsæter, Anne Lise; Haugen, Margaretha; Torjusen, Hanne; Petersen, Sesilje B; Strøm, Martin; Meltzer, Helle Margrete (2014). Possibilities and considerations when merging dietary data from the world's two largest pregnancy cohorts: The Danish National Birth Cohort and the Norwegian Mother and Child Cohort Study. Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica . Vol. 93.
Torjusen, Hanne; Brantsæter, Anne Lise; Haugen, Margaretha; Alexander, Jan; Bakketeig, Leiv Sigmund; Lieblein, Geir; Stigum, Hein; Næs, Tormod; Swartz, Jackie; Holmboe-Ottesen, Gerd; Roos, Gun; Meltzer, Helle Margrete
(2014).
Reduced risk of pre-eclampsia with organic vegetable consumption: results from the prospective Norwegian Mother and Child Cohort Study.
11 s.
BMJ Open
.
Vol. 4.
http://hdl.handle.net/11250/219805
Torjusen, Hanne; Lieblein, Geir; Næs, Tormod; Haugen, Margaretha; Meltzer, Helle Margrete; Brantsæter, Anne Lise
(2012).
Food patterns and dietary quality associated with organic food consumption during pregnancy; data from a large cohort of pregnant women in Norway.
BMC Public Health
.
Vol. 12.
http://www.biomedcentral.com/content/pdf/1471-2458...
Kjærnes, Unni; Torjusen, Hanne (2012). Beyond the Industrial Paradigm? : Consumers and Trust in Food. Spaargaren, Gert; Oosterveer, Peter; Loeber, Anne (Red.). Food Practices in Transition : Changing Food Consumption, Retail and Production in the Age of Reflexive Modernity. Kapittel 4. s. 86-106. Routledge.
Torjusen, Hanne; Brantsæter, Anne Lise; Haugen, Margaretha; Lieblein, Geir; Stigum, Hein; Roos, Gun; Holmboe-Ottesen, Gerd; Meltzer, Helle Margrete (2010). Characteristics associated with organic food consumption during pregnancy; data from a large cohort of pregnant women in Norway. BMC Public Health . Vol. 10.
Terragni, Laura; Torjusen, Hanne; Vittersø, Gunnar
(2009).
The dynamics of alternative food consumption: contextes, opportunities and transformations.
Anthropology of food
.
http://aof.revues.org/index6400.html
Brantsæter, Anne Lise; Haugen, Margaretha; Samuelsen, Sven Ove; Torjusen, Hanne; Trogstad, Lill-Iren Schou; Alexander, Jan; Magnus, Per; Meltzer, Helle Margrete (2009). A dietary pattern characterized by high intake of vegetables, fruits, and vegetable oils is associated with reduced risk of preeclampsia in nulliparous pregnant Norwegian Women. Journal of Nutrition . Vol. 139.