Forskningsgrupper
Forskningsprosjekter
-
IMAGINE – Omstridte fremtidsforestillinger om bærekraft
Hva ser du for deg når du tenker på fremtiden? Flygende biler, mat på tube, eller høyteknologisk bekledning kan være blant bildene som dukker opp. IMAGINE skal studere disse bildene som fremtidsforestillinger. Det er de måtene vi tenker om fremtiden på og hvordan de kan virkeliggjøres. Spesielt studerer vi forestillinger om en bærekraftig fremtid.
-
REDUCE – mindre plast i hverdagen
Prosjektet skal se på plast i et systemperspektiv og undersøke hvordan vi kan redusere forbruket av plastprodukter i hverdagslivet.
Publikasjoner og forskningsresultater
Vitenskapelige publikasjoner
Hegnes, Atle Wehn; Hegnes, Atle Wehn
(2023).
Food Cultures and Geographical Indications in Norway.
ISBN: 9781003143024.
148 s.
Routledge.
https://doi.org/10.4324/9781003143024
Amilien, Virginie; Bergflødt, Sigurd; Hegnes, Atle Wehn (2021). “Hommage ou rébellion?” – Le rôle du modèle culinaire français dans la culture de l’alimentation norvégienne. Laurioux, Bruno; Stengel, Kilien (Red.). s. 199-230. Presses universitaires François-Rabelais (PUFR).
Hansen, Anders Chr.; Clarke, Nicholas; Hegnes, Atle Wehn
(2021).
Managing sustainability risks of bioenergy in four Nordic countries.
23 s.
Energy, sustainability and society.
Vol. 11.
https://doi.org/10.1186/s13705-021-00290-9
Hegnes, Atle Wehn; Nordhagen, Eirik; Gobakken, Lone Ross
(2021).
Understanding and practicing wood waste qualities in Norway – A case of adaptation work in circular bioeconomy.
Nissen, Nils F.; Jaeger-Erben, Melanie (Red.).
PLATE – Product Lifetimes And The Environment. Proceedings
3rd PLATE CONFERENCE, BERLIN, GERMANY 18–20 September 2019. s. 331-335.
Universitätsverlag der TU Berlin.
https://doi.org/10.14279/depositonce-9253
Cavicchi, Bianca; Hegnes, Atle Wehn
(2021).
Scoping Out Elements of Sociocultural Adaptation in European Urban Agriculture.
Frontiers in Sustainable Food Systems.
Vol. 5.
https://doi.org/10.3389/fsufs.2021.701160
Gustavsen, Geir Wæhler; Hegnes, Atle Wehn
(2020).
Individuals? personality and consumption of organic food.
9 s.
Journal of Cleaner Production.
Vol. 245.
https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2019.118772
Gustavsen, Geir Wæhler; Hegnes, Atle Wehn
(2020).
Turning the tap or buying the bottle? Consumers’ personality, understanding of risk, trust and conspicuous consumption of drinking water in Norway.
Sustainability.
Vol. 12.
https://doi.org/10.3390/su12187560
Gustavsen, Geir Wæhler; Hegnes, Atle Wehn
(2020).
Consumer Personality and Local Food Specialties: The Case of Norway.
International Journal on Food System Dynamics.
Vol. 11.
https://doi.org/10.18461/ijfsd.v11i1.35
Hegnes, Atle Wehn
(2019).
The map and the terroir: Adapting geographical boundaries for PDO and PGI in Norway.
British Food Journal.
Vol. 121.
https://doi.org/10.1108/BFJ-10-2018-0720
Gustavsen, Geir Wæhler; Hegnes, Atle Wehn
(2019).
Individuals' Personality and Consumption of Local Food Specialties.
Proceedings in Food System Dynamics.
https://doi.org/10.18461/pfsd.2019.1906