Forskningsnyheter

Vis filter Skjul filter

Viser: 24 av 47 artikler

Eldre kvinnelig håndverker

Hevet aldersgrense gir nye muligheter for eldre arbeidstakere

Heving av øvre aldersgrense fra 70 til 72 år har skapt få problemer for arbeidsgiver, viser forskning fra OsloMet.

Smilende barn i mors armer, kledd i vinterklær.

Velger kontantstøtte fordi naboen gjør det

Naboens valg kan ha stor innvirkning på om du mottar kontantstøtte eller sender smårollingen i barnehagen.

Gamle hender som hekler

Kan sensorer og dingser gi eldre verdige liv?

Det blir stadig flere eldre i Norge, og hvordan skal vi ta vare på dem? Forsker er kritisk til troen på at teknologi kan løse utfordringene innen eldreomsorgen.

Fornøyd kvinne på arbeidsplass i samtale to kolleger.

Stadig flere nordmenn har trygg og stabil inntekt

Ny studie fra OsloMet viser at arbeidsmarkedet kanskje ikke er så brutalt likevel.

Norskopplæring for flyktninger og innvandrere

Liten nytte av å flytte norskopplæring for flyktninger og innvandrere

Det diskuteres hvorvidt norskopplæring for flyktninger og innvandrere med høyere utdanning bør tas over av norske universiteter. Ny rapport viser at dette vil kreve store endringer og omfatte svært få, og samfunnsnytten vil trolig være liten.

Flere medium intervjuar Nav-direktør Sigrun Vågeng.

Debatt: Nav har gløymt helse i jakta på trygdesvindel

Hovudårsaka til at nordmenn i arbeidsfør alder tek imot trygdeytingar er dårleg helse. Men det har tydelegvis Nav gløymt – eller fortrengt – i jakta på trygdesvindel, skriv OsloMet-forskarar.

President Donald Trump

Slik bruker høyreradikale Twitter

Trump er personen som retvitres oftest av høyreradikale, ifølge forskningsprosjekt om hvordan ekstremister bruker sosiale medier.

Illustrasjonsbilde av en kvinne som snyter seg i tørkepapir.

– Enda flere bør vaksinere seg mot influensa

Både leger og NAV bør anbefale vaksine til de som er i risikogruppene, mener forsker.

Eldre mann og ung mann med en form for psykisk utviklingshemming ler mot hverandre.

Vi kan få flere personer med utviklingshemming i jobb

Personer med utviklingshemming deltar i stadig mindre grad i ordinært arbeidsliv. Ny forskning viser at en velkjent metode kan hjelpe flere ut i jobb.

Kvinne som har kaster høstløv opp i lufta.

Voldsutsatte får hjelp til å takle hverdagen

Mange voldsutsatte kvinner har det tøft etter opphold på krisesenter. Nå har NOVA ved OsloMet evaluert tiltaket Ressursvenn, der frivillige stiller opp for å hjelpe de voldsutsatte tilbake til hverdagen.

Mann i rullestol trener armmuskler i et treningapparat.

Når de skadde får komme til orde

Da forskerne fikk tidligere skadde brukere med i forskningen, fikk de ny innsikt i pasientenes behov.

Et eldre ektepar på sykkeltur.

Fem myter om alderdommen

Er eldre mer ensomme enn yngre? Blir du lykkeligere i alderdommen hvis du har barn?

Gul fasade på et boligbygg med mange leiligheter og parabolantenner på balkongene.

– På tide å reformere den kommunale boligsektoren i Oslo

– Det er mange dilemmaer og utfordringer knyttet til den kommunale boligsektoren.

To menn og en kvinne som samarbeider i et kontor.

Hva får deg til å føle deg mest vellykket på jobb – mestring eller prestasjon?

Det kan ha noe å si for hvor utholdende du er når du sliter med oppgaver og hvor mye tid du bruker på å utvikle deg.

Flyktninger er stort sett fornøyde med norskopplæringen og oppfølgingen de får i norske kommuner

Flyktninger i introduksjonsprogrammet er stort sett fornøyde

Flertallet av flyktninger er fornøyde med norskopplæringen og oppfølgingen de får i norske kommuner. Det viser en ny rapport.

Mann som sitter foran PC-en hjemme med en baby på fanget.

IT gjør grensene mellom jobb og familieliv uklare

Når gjør smartteknologi oss så fleksible at det blir helseskadelig?

Mann sitter utenfor Nav-kontor og ser mot inngangen.

– Nav-reformen har sviktet de svakeste

– Nav-reformen har ikke klart å hjelpe de mest utsatte gruppene i samfunnet.

Syk kvinne på sofa.

Flere kvinner enn menn godtar fravær uten reell sykdomsgrunn

Flere kvinner enn menn mener det er akseptabelt å være hjemme fra jobben selv om man er frisk nok til å gå på jobb.

¨Portrettbilde av Talieh Sadeghi.

Forsker på Nav

Talieh Sadeghi (36) er stipendiat ved Senter for profesjonsstudier og forsker på sin tidligere arbeidsgiver Nav.

Kvinne med sjal på hodet sitter på en benk foran et stort vindu og ser ut på havneområdet i en by.

Hvordan lykkes de skandinaviske landene med integrering av flyktninger?

En ny rapport skrevet for Nordisk ministerråd viser forskjeller i hvordan det går med integreringen av flyktninger i de skandinaviske landene.

Illustrasjonsbilde av to eldre kvinner som spiller kort.

Demenshjelpere inspireres av å være til nytte og glede for andre

Frivillige aktivitetsvenner motiveres av ønsket om å hjelpe andre, men i like stor grad av at det er interessant, lærerikt og meningsfullt, ifølge en ny studie fra NOVA.

Kvinne hjemme foran pcen med sønn ved siden av.

Seks myter om familieliv og arbeidsliv i Norge

Lever de fleste i tidsklemma i Norge? Hvor mange ekteskap ender i skilsmisse? Og er egentlig husmoren en utdødd art?

Kor

– Å dirigere kor kan gjere deg til ein betre leiar

Forskar Dag Jansson set leiarar utan musikalsk forkunnskap til å dirigere kor. Det musikalske resultatet gjev betre leiarar.

Tankefull kvinne sitter ved et vindu.

For dårlig håndheving av besøksforbud

Politiet reagerer ofte for sent og for sjelden når voldsutøvere bryter besøksforbud, ifølge en ny rapport.