Forskningsnyheter

Vis filter Skjul filter

Viser: 24 av 39 artikler

foto av eldre mann og ung mann som ler mot hverandre
Arbeidsliv, samfunn og velferd

Vi kan få flere personer med utviklingshemming i jobb

Personer med utviklingshemming deltar i stadig mindre grad i ordinært arbeidsliv. Ny forskning viser at en velkjent metode kan hjelpe flere ut i jobb.

Kvinne som har kaster høstløv opp i lufta.
Arbeidsliv, samfunn og velferd

Voldsutsatte får hjelp til å takle hverdagen

Mange voldsutsatte kvinner har det tøft etter opphold på krisesenter. Nå har NOVA ved OsloMet evaluert tiltaket Ressursvenn, der frivillige stiller opp for å hjelpe de voldsutsatte tilbake til hverdagen.

Mann i rullestol trener armmuskler i et treningapparat.
Arbeidsliv, samfunn og velferd

Når de skadde får komme til orde

Da forskerne fikk tidligere skadde brukere med i forskningen, fikk de ny innsikt i pasientenes behov.

Et eldre ektepar på sykkeltur.

Fem myter om alderdommen

Er eldre mer ensomme enn yngre? Blir du lykkeligere i alderdommen hvis du har barn?

Gul fasade på et boligbygg med mange leiligheter og parabolantenner på balkongene.

– På tide å reformere den kommunale boligsektoren i Oslo

– Det er mange dilemmaer og utfordringer knyttet til den kommunale boligsektoren.

To menn og en kvinne som samarbeider i et kontor.
Arbeidsliv, samfunn og velferd

Hva får deg til å føle deg mest vellykket på jobb – mestring eller prestasjon?

Det kan ha noe å si for hvor utholdende du er når du sliter med oppgaver og hvor mye tid du bruker på å utvikle deg.

Flyktninger er stort sett fornøyde med norskopplæringen og oppfølgingen de får i norske kommuner
Arbeidsliv, samfunn og velferd

Flyktninger i introduksjonsprogrammet er stort sett fornøyde

Flertallet av flyktninger er fornøyde med norskopplæringen og oppfølgingen de får i norske kommuner. Det viser en ny rapport.

Mann som sitter foran PC-en hjemme med en baby på fanget.
Arbeidsliv, samfunn og velferd

IT gjør grensene mellom jobb og familieliv uklare

Når gjør smartteknologi oss så fleksible at det blir helseskadelig?

Mann sitter utenfor Nav-kontor og ser mot inngangen.
Arbeidsliv, samfunn og velferd

– Nav-reformen har sviktet de svakeste

– Nav-reformen har ikke klart å hjelpe de mest utsatte gruppene i samfunnet.

Syk kvinne på sofa.
Arbeidsliv, samfunn og velferd

Flere kvinner enn menn godtar fravær uten reell sykdomsgrunn

Flere kvinner enn menn mener det er akseptabelt å være hjemme fra jobben selv om man er frisk nok til å gå på jobb.

¨Portrettbilde av Talieh Sadeghi.

Forsker på Nav

Talieh Sadeghi (36) er stipendiat ved Senter for profesjonsstudier og forsker på sin tidligere arbeidsgiver Nav.

Kvinne med sjal på hodet sitter på en benk foran et stort vindu og ser ut på havneområdet i en by.
Arbeidsliv, samfunn og velferd

Hvordan lykkes de skandinaviske landene med integrering av flyktninger?

En ny rapport skrevet for Nordisk ministerråd viser forskjeller i hvordan det går med integreringen av flyktninger i de skandinaviske landene.

Illustrasjonsbilde av to eldre kvinner som spiller kort.
Arbeidsliv, samfunn og velferd  |  Helse og sosialt arbeid

Demenshjelpere inspireres av å være til nytte og glede for andre

Frivillige aktivitetsvenner motiveres av ønsket om å hjelpe andre, men i like stor grad av at det er interessant, lærerikt og meningsfullt, ifølge en ny studie fra NOVA.

Kvinne hjemme foran pcen med sønn ved siden av.
Arbeidsliv, samfunn og velferd

Seks myter om familieliv og arbeidsliv i Norge

Lever de fleste i tidsklemma i Norge? Hvor mange ekteskap ender i skilsmisse? Og er egentlig husmoren en utdødd art?

Kor
Arbeidsliv, samfunn og velferd

– Å dirigere kor kan gjere deg til ein betre leiar

Forskar Dag Jansson set leiarar utan musikalsk forkunnskap til å dirigere kor. Det musikalske resultatet gjev betre leiarar.

Tankefull kvinne sitter ved et vindu.
Arbeidsliv, samfunn og velferd

For dårlig håndheving av besøksforbud

Politiet reagerer ofte for sent og for sjelden når voldsutøvere bryter besøksforbud, ifølge en ny rapport.

Flere personer i møte på en arbeidsplass.
Arbeidsliv, samfunn og velferd

Disse ferdighetene trenger du i fremtidens arbeidsliv

Kritisk tenkning og kreativ problemløsning er noen av ferdighetene det blir ekstra behov for fremover.

Ung trist jente sitter og tenker.
Arbeidsliv, samfunn og velferd

– Må gjøre mer for ungdom i fattige familier

Ungdom som vokser opp i lavinntektsfamilier, er en oversett gruppe som bør følges opp bedre, ifølge ny rapport.

To hender håndhilser
Arbeidsliv, samfunn og velferd

Lønner seg å ansette folk som bryr seg om andre

Organisasjoner bør ansatte folk som ikke først og fremst bryr seg om seg selv, men som også er opptatt av andre.

Arbeidsliv, samfunn og velferd

Tiggerstøtte fører ikke til mer tigging

Ordningen med humanitær støtte til reisende EØS-borgere som tigger, bidrar ikke til økt tigging i norske gater.

Politiet
Arbeidsliv, samfunn og velferd

Når mening drukner i måling

Hva skjer egentlig med politiets arbeid og motivasjon, når kun det som kan telles regnes med? Det spør AFI-forsker Christin Thea Wathne i sin bok «Målstyring i politiet».

Fasader
Arbeidsliv, samfunn og velferd

Levekårsproblemene hoper seg opp hos innvandrere

Tre ganger så mange innvandrere har økonomiske problemer og dårlige boforhold sammenliknet med befolkningen ellers.

Dataskjerm som ses på skrå gjennom brilleglasset til en mann som ser på skjermen, der det meste av skjermen er ute av fokus. Det eneste som er i fokus er det lille området som ses gjennom brilleglasset.

Myter stenger synshemma ute

– Arbeidsgjevarar kan ikkje nok om synshemming og vel heller å ikkje tilsetje søkjarar.

Glassgate, arkitektur

– Konflikter må håndteres tidlig

Når følelser trigges blir konflikter vanskelige.