English version
Unni Kjærnes

Unni Kjærnes

Kort om

Unni Kjærnes, cand real i ernæring og phd i sosiologi, er seniorforsker ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO, Høyskolen i Oslo og Akershus. Hun har fokusert på forbrukerperspektiver i matpolitikk i Norge, Europa og India, særlig hvordan forbruksmønstre, holdninger til matspørsmål og tillit påvirkes av forsyningsstrukturer og politikk. En rekke matpolitiske saker er berørt: mattrygghet, ernæring, miljømessig bærekraft, dyrevelferd og matsikkerhet.

Forskningsprosjekter

Avsluttede forskningsprosjekter

Vitenskapelige publikasjoner

Vittersø, Gunnar ; Andreola, Mattia; Kjærnes, Unni ; Kuraj, Sabina; Schjøll, Alexander ; Torjusen, Hanne (2024). Conditions for Sustainable Food Consumption: A Comparative Study of Europeans' Valuations of Chicken Meat. Jacobsen, Eivind; Strandbakken, Pål; Dulsrud, Arne; Skuland, Silje Elisabeth (Red.). Consumers and consumption in comparison. s. 115-138. Emerald Group Publishing Limited.
https://doi.org/10.1108/S0195-631020240000037006

Kjærnes, Unni ; Borgen, Svein Ole ; Thorjussen, Christian Bernhard Holth (2022). Behind a fluttering veil of trust: The dynamics of public concerns over farm animal welfare in Norway. Sociologia Ruralis. Vol. 62.
https://doi.org/10.1111/soru.12405

Borch, Anita ; Kjærnes, Unni (2019). Food Insecurity. Gronow, Jukka; Holm, Lotte (Red.). Everyday Eating in Denmark, Finland, Norway and Sweden. A comparative Study of Meal Patterns 1997-2012. s. 141-159. Bloomsbury Academic.

Holm, Lotte; Lauridsen, Drude Skov; Gronow, Jukka; Kahma, Nina; Kjærnes, Unni ; Lund, Thomas Bøker; Mäkelä, Johanna; Niva, Mari (2019). The Food We Eat. Gronow, Jukka; Holm, Lotte (Red.). Everyday Eating in Denmark, Finland, Norway and Sweden. A comparative Study of Meal Patterns 1997-2012. s. 15-33. Bloomsbury Academic.

Niva, Mari; Mäkelä, Johanna; Kahma, Nina; Kjærnes, Unni (2019). Eating Sustainably. Gronow, Jukka; Holm, Lotte (Red.). Everyday Eating in Denmark, Finland, Norway and Sweden. A comparative Study of Meal Patterns 1997-2012. s. 173-191. Bloomsbury Academic.
https://doi.org/10.5040/9781350080454.ch-011

Kjærnes, Unni (2019). Sosiale variasjoner og ulikheter i kosthold og matvaner. Holthe, Asle; Aadland, Eli Kristin; Viig, Nina Grieg (Red.). Mat og helse i grunnskolelærerutdanningene. Fagbokforlaget.

Amilien, Virginie ; Kjærnes, Unni (2017). The dynamics of sheep welfare in Norway – between idealised images and practical realities. British Food Journal. Vol. 119.
https://doi.org/10.1108/BFJ-01-2016-0047

Lund, Thomas Bøker; Kjærnes, Unni ; Holm, Lotte (2017). Eating out in four Nordic countries: National patterns and social stratification. Appetite. Vol. 119.
https://doi.org/10.1016/j.appet.2017.06.017

Borch, Anita ; Kjærnes, Unni (2016). Food security and food insecurity in Europe: An analysis of the academic discourse (1975–2013). Appetite. Vol. 103.
https://doi.org/10.1016/j.appet.2016.04.005

Borch, Anita ; Kjærnes, Unni (2016). The Prevalence and Risk of Food Insecurity in the Nordic Region: Preliminary Results. Journal of Consumer Policy. Vol. 39.
https://doi.org/10.1007/s10603-016-9316-x





Publikasjonslisten er hentet ut av Nasjonalt vitenarkiv (NVA). Listen kan være ufullstendig.

Fagbøker⁄lærebøker

Kjærnes, Unni (1993). Regulating Markets,Regulating People : on food and nutrition. ISBN: 9788270992119. 206 s. Novus Forlag.

Fürst, Elisabeth L'orange; Kjærnes, Unni ; Holm, Lote; Ekstrøm, Marianne Pipping; Prättälä, Rita (1993). Regulating markets - regulating people. On food and nutrition policy. -1 s. Novus Forlag.

Furst, Elisabeth L'orange; Prättälä, Rita; Ekstrøm, Marianne Pipping; Holm, Lote; Kjærnes, Unni (1991). Palatable Worlds. Sociocultural Food Studies. ISBN: 9788256007615. 206 s. Solum.



Publikasjonslisten er hentet ut av Nasjonalt vitenarkiv (NVA). Listen kan være ufullstendig.

Forskningsrapporter

Throne-Holst, Harald ; Dulsrud, Arne ; Tangeland, Torvald ; Kjærnes, Unni (2021). Husholdningenes innkjøps-og spisemønster under pandemien. ISBN: 9788270635351. 42 s. OsloMet - storbyuniversitetet.

Vittersø, Gunnar ; Torjusen, Hanne ; Thorjussen, Christian Bernhard Holth; Schjøll, Alexander ; Kjærnes, Unni (2019). Survey on Public Opinion in Europe regarding contentious inputs-a report. 98 s. OsloMet - storbyuniversitetet.
https://organicplusnet.files.wordpress.com/2019/11

Dulsrud, Arne ; Kjærnes, Unni (2016). Food insecurity in the midst of plenty. 25 s. SIFO.

Kjærnes, Unni ; Dulsrud, Arne (2016). Food security and public services in Karnataka and Bihar. 18 s. SIFO.

Dulsrud, Arne ; Kjærnes, Unni ; Austgulen, Marthe Hårvik (2015). Institutional Conditions for Household Food Security in India. 76 s. SIFO.

Kjærnes, Unni ; Borgen, Svein Ole ; Borch, Anita ; Lavik, Randi Kristine (2010). Tillit til kjøtt : endringer og utfordringer i det norske markedet. 84 s. Statens institutt for forbruksforskning.

Roos, Gun ; Kjærnes, Unni ; Ose, Tommy (2010). Warning labels on food from the point of view of consumers. 82 s. Statens institutt for forbruksforskning.
http://sifo.no/files/file77197_advarselsmerking_ra

Kjærnes, Unni (2010). Sustainable Food Consumption : Some contemporary European issues. 32 s. Statens institutt for forbruksforskning.
http://sifo.no/files/file76709_prosjektnotat_nr.1-

Kjærnes, Unni ; Poppe, Christian ; Lavik, Randi Kristine (2005). Trust, Distrust and Food Consumption. A Survey in Six European Countries. 241 s. Statens institutt for forbruksforskning.
http://www.sifo.no/files/file68861_project_report_

Torjusen, Hanne ; Kjærnes, Unni ; Sangstad, Lotte; Jensen, Kathrine O'Doherty (2004). European Consumers' Conceptions of Organic Food. A Review of Available Research. ISBN: 9788270633944. 147 s. Statens institutt for forbruksforskning.
http://www.sifo.no/files/file49330_fagrapport_2004





Publikasjonslisten er hentet ut av Nasjonalt vitenarkiv (NVA). Listen kan være ufullstendig.

Formidling

Dulsrud, Arne ; Kjærnes, Unni (2023). Er selvforsyning og matsikkerhet det samme?.
https://www.panoramanyheter.no/afrika-bistandspoli

Vittersø, Gunnar ; Torjusen, Hanne ; Thorjussen, Christian Bernhard Holth; Kjærnes, Unni ; Schjøll, Alexander (2022). Folks oppfatninger av økologisk landbruk. Resultater fra forbrukersurvey og kompetansegrupper. Mer og bedre økologisk landbruk i Norge – forskning møter politikk. SIFO, NORSØK, Økologisk Norge og Norsk Landbruksrådgivning.
https://www.oslomet.no/om/arrangement/mer-og-bedre

Vittersø, Gunnar ; Torjusen, Hanne ; Schjøll, Alexander ; Thorjussen, Christian Bernhard Holth; Kjærnes, Unni ; Dalevoll, Kristine; Lilja, Louise Märta Johanna (2022). Brukerinvolvering i Organic-PLUS og folks oppfatninger av økologisk landbruk. Mer og bedre økologisk landbruk i Norge - forskning møter politikk. Forbruksforskningsinstituttet SIFO, Norsk Senter for Økologisk Landbruk NORSØK, Norsk Landbruksrådgivning, Økologisk Norge.

Kjærnes, Unni (2020). Klima og redusert kjøttforbruk.

Kjærnes, Unni (2019). Nordiske matvaner: De fleste av oss spiser fortsatt middag hjemme.
https://forskning.no/mat/nordiske-matvaner-de-fles

Kjærnes, Unni (2019). Ny nordisk måltidsundersøkelse: menn lager mer mat enn før.

Kjærnes, Unni (2019). Kjøtt og kapitalisme. Klassekampen.

Vittersø, Gunnar ; Torjusen, Hanne ; Thorjussen, Christian Bernhard Holth; Schjøll, Alexander ; Kjærnes, Unni (2019). Results from European survey on public opinion regarding contentious inputs. Organic PLUS workshop in Norway. NORSØK.

Kjærnes, Unni (2018). Matjuks med tomatpuré.

Dulsrud, Arne ; Kjærnes, Unni (2018). Food insecurity in the midst of plenty. Feeding India: Poverty, prices and value chains. Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI).





Publikasjonslisten er hentet ut av Nasjonalt vitenarkiv (NVA). Listen kan være ufullstendig.