Kort om
Gun Roos er ernæringsantropolog og har vært ansatt som forsker II ved SIFO siden 1999. Hun tok sin doktorgrad (Ph.D.) i 1995 ved University of Kentucky om barns matkultur. Hun er spesielt interessert i tverrvitenskapelig forskning med fokus på sosiale og kulturelle aspekter ved mat og helse-relatert livsstil og hvordan ulike grupper oppfatter og forbruker mat i sin hverdag. Hun har forsket og publisert på tema knyttet til blant annet mat og sosial ulikhet, kjønn, barn, migrasjon, matmerking, ernæringspolitikk, og norsk mat.
Fagområder
Vitenskapsdisipliner
Emner
Sosial ulikhet Ernæringsantropologi Matforbruk Kjønn og mat Ernæringspolitikk
Forskningsgrupper
Forskningsprosjekter
-
Food2Gather: Exploring foodscapes as public places for integration
Det europeiske prosjektet Food2Gather undersøker hvilken rolle mat spiller i å skape det offentlige rom.
-
Policy Evaluation Network (PEN) – Public policies addressing health-related behaviours in Europe
PEN har som mål å evaluere politiske tiltak for å fremme et sunt kosthold og fysisk aktivitet hos befolkningen.
-
Strength2Food: Food quality for sustainability and health
Prosjektet Strength2Food skal se nærmere på betydningen av EUs kvalitetspolitikk og offentlig sektors innkjøpspolitikk i forhold til lokal produksjon og forbruk av mat.
Publikasjoner og forskningsresultater
Vitenskapelige publikasjoner
Lakerveld, Jeroen; Woods, Catherine; Heberstreit, Antje; Brenner, Hermann; Flechtner-Mors, Marion; Harrington, Janas M.; Kamphuis, Carlijn B.M.; Laxy, Michael; Luszczynska, Aleksandra; Mazzocchi, Mario; Murrin, Celine M.; Poelman, Maartje; Steenhuis, Ingrid HM; Roos, Gun; Steinacker, Jurgen; Stock, Christian; Lenthe, Frank van; Zeeb, Hajo; Zukowska, Joanna; Ahrens, Wolfgang (2020). Advancing the evidence base for public policies impacting on dietary behaviour, physical activity and sedentary behaviour in Europe: The Policy Evaluation Network promoting a multidisciplinary approach. Food Policy .
Roos, Gun (2018). Consumer views of health-related labelling. from front-of-pack logos to warning labels. Matsumoto, Shigeru; Otsuki, Tsunehiro (Red.). Consumer Perception of Food Attributes. 16. s. 252-262. CRC Press.
Muellmann, Saskia; Steenbock, Berit; De Cocker, Katrien; De Craemer, Marieke; Hayes, Catherine; O’Shea, Miriam; Horodyska, Karolina; Bell, Justyna; Luszczynska, Aleksandra; Roos, Gun; Langøien, Lars Jørun; Rugseth, Gro; Terragni, Laura; De Bourdeaudhuij, Ilse; Brug, Johannes; Pischke, Claudia (2017). Views of policy makers and Health promotion professionals on factors facilitating implementation and maintenance of interventions and policies promoting physical activity and healthy eating: results of the DEDIPAC project. 17 s. BMC Public Health . Vol. 17.
Holdsworth, Michelle; Nicolaou, Mary; Langøien, Lars Jørun; Osei-Kwasi, Hibbah; Chastin, Sebastien F.M.; Stok, F.M.; Capranica, Laura; Lien, Nanna; Terragni, Laura; Monsivais, Pablo; Mazzocchi, Mario; Maes, Lea; Roos, Gun; Mejean, Caroline; Powell, Katie; Stronks, Karien
(2017).
Developing a systems-based framework of the factors influencing dietary and Physical activity behaviours in ethnic minority populations living in Europe - a DEDIPAC study.
International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity
.
Vol. 14.
http://hdl.handle.net/10852/59108
Langøien, Lars Jørun; Terragni, Laura; Rugseth, Gro; Nicolaou, Mary; Holdsworth, Michelle; Stronks, Karien; Lien, Nanna; Roos, Gun (2017). Systematic mapping review of the factors influencing physical activity and sedentary behaviour in ethnic minority groups in Europe: A DEDIPAC study. International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity . Vol. 14:99.
Roos, Gun; Hansen, Kai Victor; Skuland, Aase Vorre
(2016).
Consumers, Norwegian food and belonging: a qualitative study.
British Food Journal
.
Vol. 118.
http://www.emeraldinsight.com/doi/abs/10.1108/BFJ-...
Ray, Carola; Maatta, Suvi; Roos, Gun; Roos, Eva (2016). Vanhempien kasityksia paivakoti-ikaisten lasten kasvisten, hedelmien ja sokeripitoisten elintarvikkeiden syomiseen vaikuttavista tekijoista. Varhaiskasvatuksen Tiedelehti . Vol. 5.
Ray, Carola; Maatta, Suvi; Lehto, Reetta; Roos, Gun; Roos, Eva (2016). Influencing factors of children's fruit, vegetable and sugar-enriched food intake in a Finnish preschool setting – Preschool personnel's perceptions. Appetite . Vol. 103.
Brantsæter, Anne Lise; Torjusen, Hanne; Meltzer, Helle Margrete; Papadopoulou, Eleni; Hoppin, Jane A; Alexander, Jan; Lieblein, Geir; Roos, Gun; Holten, Jon Magne; Swartz, Jackie; Haugen, Margaretha
(2016).
Organic Food Consumption during Pregnancy and Hypospadias and Cryptorchidism at Birth: The Norwegian Mother and Child Cohort Study (MoBa).
Environmental Health Perspectives
.
Vol. 124.
http://ehp.niehs.nih.gov/wp-content/uploads/advpub...
Horodyska, Karolina; Luszczynska, Aleksandra; Hayes, Catherine B.; O'Shea, Miriam P.; Langøien, Lars Jørun; Roos, Gun; van den Berg, Matthijs; Hendriksen, Marieke; De Bourdeaudhuij, Ilse; Brug, Johannes (2015). Implementation conditions for diet and physical activity interventions and policies: an umbrella review. 22 s. BMC Public Health . Vol. 15.