Kort om
Professor i Samfunnsernæring og klinisk ernæringsfysiolog, med bred erfaring i ernæringsepidemiologi fra Algerie, Argentina, Vietnam, Nepal og med et stort internasjonalt nettverk. Hennes publikasjoner spenner over flere forskningsfelt innen mødre- og barneernæring, barns vekst og utvikling, jodoverskudd og mangel, underernæring, kostholdsforskning, amming, mikronæringsstoffer, retten til tilstrekkelig mat og matsikkerhet. Hun har og er del av prosjekter som omhandler overvåking av jod i den norske befolkningen, et prosjekt om revisjon WHOs metodikk for jodmåling, i tillegg til et EU-prosjekt om jodkunnskap hos unge europeiske kvinner. Hun har jobbet med matusikkerhet blant asylsøkere og eldre i Norge og mangel på kosthold og mikronæringsstoffer hos vegetarianere og veganere. Ved OsloMet er Sigrun leder for forskningsgruppen Samfunnsernæring og leder for Forskerlinjen av HV. Hun veileder også master- og ph.d.-studenter.
Fagområder
Vitenskapsdisipliner
Emner
Samfunnsernæring Klinisk ernæring Mikronæringsstoffmangel Amming og tilleggskost Jodmangel og overskudd Underernæring og vekst Kostholdsforskning
Forskningsgrupper
Forskningsprosjekter
-
Kartlegging av jodstatus og saltinntak blant toåringer og deres mødre i Norge
Forskningsprosjektet kartlegger jodstatus og saltinntak hos mor og barn.
-
Policy Evaluation Network (PEN) – Public policies addressing health-related behaviours in Europe
PEN har som mål å evaluere politiske tiltak for å fremme et sunt kosthold og fysisk aktivitet hos befolkningen.
Publikasjoner og forskningsresultater
Vitenskapelige publikasjoner
Torheim, Liv Elin; Løvhaug, Anne Lene; Huseby, Camilla Sanne; Henjum, Sigrun; Terragni, Laura; Poelman, Maartje; Harrington, Janas M.; Vandevijvere, Stefanie; Roos, Gun (2023). Evaluation and prioritization of food environment policies in Norway using the Healthy Food Environment Policy Index (Food-EPI). Food & Nutrition Research (FNR) . Vol. 67.
Edvardsen Tonheim, Live; Groufh-Jacobsen, Synne; Stea, Tonje Holte; Henjum, Sigrun
(2023).
Consumption of meat and dairy substitute products amongst vegans, vegetarians and pescatarians.
Food & Nutrition Research (FNR)
.
Vol. 67.
https://hdl.handle.net/11250/3068178
Almendingen, Kari; Knutsen, Ingrid Ruud; Hjerpaasen, Kari Jonsbu; Henjum, Sigrun; Hakestad, Kari Anne (2023). “It Enables Us to Reflect More on Nutrition”: A Mixed Methods Cross-Sectional Study on Preclinical Digital Training in Nurse Education. Education Sciences . Vol. 13.
Miller, V.; Reedy, J; Cudhea, F; Zhang, J; Shi, P; Erndt-Marino, J; Coates, J; Micha, R; Webb, P; Mozaffarian, D; Henjum, Sigrun; Strand, Tor Arne; Abbott, P.; Abdollahi, M.; Abedi, P.; Abumweis, S.; Adair, L.; Ng, SA.; Al Nsour, Mohannad; Alam, Iftikhar; Al-Daghri, Nasser; Al-Hamad, Nawal; Al-Hooti, Suad; Alissa, Eman; Al-Zenki, Sameer; Anderson, Simon; Anzid, Karim; Arambepola, C; Arici, Mustafa; Arsenault, J; Asciak, R; Biro, Lajos; Barengo, Noël C.; Barquera, Simon; Bas, M; Becker, Wulf; Beer-Borst;, S; Bergman, Per; Boindala, S; Bovet, Pascal; Bradshaw, Debbie; Bukhary, N; Bundhamcharoen, Kanitta; Caballero, M; Calleja, Neville; Cao, X; Capanzana, M; Carmikle, J; Castetbon, Katia; Castro, M (2022). Global, regional, and national consumption of animal-source foods between 1990 and 2018: findings from the Global Dietary Database. The Lancet Planetary Health . Vol. 6.
Pineda, Elisa; Poelman, Maartje; Aaspõllu, Anu; Bica, Margarida; Bouzas, Cristina; Carrano, Elena; De Miguel-Etayo, Pilar; Djojosoeparto, Sanne; Gabrijelčič Blenkuš, Mojca; Graca, Pedro; Geffert, Karin; Hebestreit, Antje; Helldán, Anni; Henjum, Sigrun; Huseby, Camilla Sanne; Gregorio, Maria Joao; Kamphuis, Carlijn B.M.; Laatikainen, Tiina; Løvhaug, Anne Lene; Leydon, Clarissa; Luszczynska, Aleksandra; Mäki, Päivi; Martinez, J. Alfredo; Raulio, Susanna; Romaniuk, Piotr; Roos, Gun; Salvador, Clara; Sassi, Franco; Silano, Marco; Sotlar, Ingrid; Specchia, Maria Lucia; de Arriaga, Miguel Telo; Terragni, Laura; Torheim, Liv Elin; Tur, Joseph A.; von Philipsborn, Peter; Harrington, Janas M.; Vandevijvere, Stefanie (2022). Policy implementation and priorities to create healthy food environments using the Healthy Food Environment Policy Index (Food-EPI): A pooled level analysis across eleven European countries. 24 s. The Lancet Regional Health - Europe . Vol. 23.
Henjum, Sigrun; Groufh-Jacobsen, Synne; H. Allen, Lindsay; Raael, Ellen; Israelsson, Anna Maria; Shahab-Ferdows, Setareh; Hampel, Daniela
(2022).
Adequate vitamin B12 and folate status of Norwegian vegans and vegetarians.
British Journal of Nutrition
.
https://hdl.handle.net/11250/3064896
Groufh-Jacobsen, Synne; Bugge, Annechen Bahr; Morseth, Marianne S.; Pedersen, Julia Tsuruta; Henjum, Sigrun
(2022).
Dietary Habits and Self-Reported Health Measures Among Norwegian Adults Adhering to Plant-Based Diets.
9 s.
Frontiers in Nutrition
.
Vol. 9.
https://hdl.handle.net/11250/3047334
Edvardsen Tonheim, Live; Asser, Elisabeth Austad; Torheim, Liv Elin; Henjum, Sigrun (2022). Plant-based meat and dairy substitutes on the Norwegian market: Comparing macronutrient content in substitutes with equivalent meat and dairy products. Journal of Nutritional Science (JNS) . Vol. 11.
Henjum, Sigrun; Hjellset, Victoria Telle; Andersen, Eivind; Flåten, Merethe Øyaland; Morseth, Marianne
(2022).
Developing a risk score for undiagnosed prediabetes or type 2 diabetes among Saharawi refugees in Algeria.
9 s.
BMC Public Health
.
Vol. 22.
https://hdl.handle.net/11250/2991906
Blikra, Marthe Jordbrekk; Henjum, Sigrun; Aakre, Inger
(2022).
Iodine from brown algae in human nutrition, with an emphasis on bioaccessibility, bioavailability, chemistry, and effects of processing: A systematic review.
Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety
.
Vol. 21.
https://hdl.handle.net/11250/2991438