Kort om
Førsteamanuensis i Samfunnsernæring og klinisk ernæringsfysiolog med særlig interesse for global ernæring og forskningserfaring fra Sør-Afrika, Algerie og Nepal. Tema hun underviser i er bl.a. global ernæring, prosjektsyklus for ernæringsintervensjoner og sosiale ulikheter i helse og ernæring. Hennes publikasjoner er varierte, bl.a. innenfor temaer som tarmhelse og underernæring hos barn (PhD), helserisiko i flyktningebeolkninger (diabetes og jodoverskudd), kunnskap og ernæringspraksis blant barn og unge og deres omsorgpersoner, basert på både kvantitativ og kvalitativ forskningsmetode. Hun er leder for arbeidspakke 5 i forskningsprosjektet New Tools med målsetning om å utvikle nye skårer for helse og bærekraft for gjennomgripende endringer i matsystemet. Hun har veiledet mange masterstudenter i ernæring og er PhD veileder i prosjektet EATWELL som undersøker matsystemer, økologi og helse i Bhutan.
Fagfelt
Samfunnsernæring Klinisk ernæring Gastrointestinale infeksjoner Mikronæringsstoffmangel Amming og tilleggskost Underernæring og vekst Kostholdsforskning
Forskningsgrupper
Forskningsprosjekter
Aktive forskningsprosjekter
-
Mattryggleik blant flyktingar og asylsøkjarar i Noreg
Målet med prosjektet er å kartleggja førekomst og faktorar som påverkar matusikkerheit blant asylsøkjarar og flyktingar i Noreg.
Avsluttede forskningsprosjekter
-
Digitalisering av studentaktivitet ved gruppearbeid (Digigrupper)
I dette prosjektet skal me forska på kva som bidreg til vellykka digitalt gruppearbeid i høgare utdanning.
Publikasjoner og forskningsresultater
Vitenskapelige publikasjoner
Terragni, Laura
;
Løvhaug, Anne Lene
; Bjørkum, Ellen; Grönberg, Aysha; Bjerkheim, Siri; Lund-Iversen, Kaja;
Morseth, Marianne S.
(2025).
Identifying preferences for sustainability labeling and measures to increase sustainable food consumption among Norwegian consumers.
Food Quality and Preference.
Vol. 134.
https://doi.org/10.1016/j.foodqual.2025.105673
Meltzer, Helle Margrete; Lund-Iversen, Kaja; Helleve, Arnfinn; Abel, Marianne Hope;
Løvhaug, Anne Lene
;
Morseth, Marianne S.
; Olsen, Hanne Fjerdingby; Ydersbond, Trond Arild; Klepp, Knut-Inge
(2025).
NewTools: a novel collaboration across the Norwegian food system with the aim of developing tools for food system transformation.
Public Health Nutrition (PHN).
Vol. 28.
https://doi.org/10.1017/s1368980025100785
Henjum, Sigrun
; Rosendahl-Riise, Hanne;
Morseth, Marianne S.
; Hevrøy, Thyra Jensen; Hjartåker, Anette; Engebretsen, Ingunn Marie Stadskleiv; Aakre, Inger
(2024).
Iodine nutrition in Community-dwelling Older Persons from Norway.
Norsk tidsskrift for ernæring (NTFE).
Vol. 22.
https://doi.org/10.18261/ntfe.22.4.2
Morseth, Marianne
;
Henjum, Sigrun
;
Terragni, Laura
(2024).
Self-perceived food literacy among staff in Norwegian childcare institutions.
Norsk tidsskrift for ernæring (NTFE).
https://doi.org/10.18261/ntfe.22.2.2
Morseth, Marianne S.
; Gananathan, Siyamali;
Henjum, Sigrun
;
Terragni, Laura
(2024).
Transmission of food literacy to youth in Norwegian childcare institutions – a qualitative study.
Food & Nutrition Research (FNR).
Vol. 68.
https://doi.org/10.29219/fnr.v68.9803
Kifle, Mekdes;
Terragni, Laura
;
Morseth, Marianne S.
(2024).
Teachers’ perception of their students’ dietary habits in Addis Ababa, Ethiopia: a qualitative study.
BMC Nutrition.
Vol. 10.
https://doi.org/10.1186/s40795-024-00946-7
Mazza, Marlene;
Torheim, Liv Elin
;
Morseth, Marianne
(2022).
Association between parental feeding practices and children’s dietary intake: a cross-sectional study in the Gardermoen Region, Norway.
Food & Nutrition Research (FNR).
Vol. 66.
https://doi.org/10.29219/fnr.v66.8050
Tørris, Christine
;
Gjølstad, Eli
;
Morseth, Marianne S.
;
Debesay, Jonas
;
Almendingen, Kari
(2022).
Students’ Experiences with Online Teaching and Learning in Norway: A Qualitative Study into Nutrition Education One Year after the COVID-19 Lockdown.
Education Sciences.
Vol. 12.
https://doi.org/10.3390/educsci12100670
Groufh-Jacobsen, Synne;
Bugge, Annechen Bahr
;
Morseth, Marianne S.
; Pedersen, Julia Tsuruta;
Henjum, Sigrun
(2022).
Dietary Habits and Self-Reported Health Measures Among Norwegian Adults Adhering to Plant-Based Diets.
Frontiers in Nutrition.
Vol. 9.
https://doi.org/10.3389/fnut.2022.813482
Henjum, Sigrun
;
Hjellset, Victoria Telle
; Andersen, Eivind; Flåten, Merethe Øyaland;
Morseth, Marianne
(2022).
Developing a risk score for undiagnosed prediabetes or type 2 diabetes among Saharawi refugees in Algeria.
BMC Public Health.
Vol. 22.
https://doi.org/10.1186/s12889-022-13007-0