English version
Unni Kjærnes

Unni Kjærnes

Kort om

Unni Kjærnes, cand real i ernæring og phd i sosiologi, er seniorforsker ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO, Høyskolen i Oslo og Akershus. Hun har fokusert på forbrukerperspektiver i matpolitikk i Norge, Europa og India, særlig hvordan forbruksmønstre, holdninger til matspørsmål og tillit påvirkes av forsyningsstrukturer og politikk. En rekke matpolitiske saker er berørt: mattrygghet, ernæring, miljømessig bærekraft, dyrevelferd og matsikkerhet.

Forskningsprosjekter

Avsluttede forskningsprosjekter

Vitenskapelige publikasjoner

Vittersø, Gunnar ; Andreola, Mattia; Kjærnes, Unni ; Kuraj, Sabina; Schjøll, Alexander ; Torjusen, Hanne (2024). Conditions for Sustainable Food Consumption: A Comparative Study of Europeans' Valuations of Chicken Meat. Jacobsen, Eivind; Strandbakken, Pål; Dulsrud, Arne; Skuland, Silje Elisabeth (Red.). Consumers and consumption in comparison. s. 115-138. Emerald Group Publishing Limited.
https://doi.org/10.1108/S0195-631020240000037006

Kjærnes, Unni ; Borgen, Svein Ole ; Thorjussen, Christian Bernhard Holth (2022). Behind a fluttering veil of trust: The dynamics of public concerns over farm animal welfare in Norway. Sociologia Ruralis. Vol. 62.
https://doi.org/10.1111/soru.12405

Borch, Anita ; Kjærnes, Unni (2019). Food Insecurity. Gronow, Jukka; Holm, Lotte (Red.). Everyday Eating in Denmark, Finland, Norway and Sweden. A comparative Study of Meal Patterns 1997-2012. s. 141-159. Bloomsbury Academic.

Holm, Lotte; Lauridsen, Drude Skov; Gronow, Jukka; Kahma, Nina; Kjærnes, Unni ; Lund, Thomas Bøker; Mäkelä, Johanna; Niva, Mari (2019). The Food We Eat. Gronow, Jukka; Holm, Lotte (Red.). Everyday Eating in Denmark, Finland, Norway and Sweden. A comparative Study of Meal Patterns 1997-2012. s. 15-33. Bloomsbury Academic.

Niva, Mari; Mäkelä, Johanna; Kahma, Nina; Kjærnes, Unni (2019). Eating Sustainably. Gronow, Jukka; Holm, Lotte (Red.). Everyday Eating in Denmark, Finland, Norway and Sweden. A comparative Study of Meal Patterns 1997-2012. s. 173-191. Bloomsbury Academic.
https://doi.org/10.5040/9781350080454.ch-011

Kjærnes, Unni (2019). Sosiale variasjoner og ulikheter i kosthold og matvaner. Holthe, Asle; Aadland, Eli Kristin; Viig, Nina Grieg (Red.). Mat og helse i grunnskolelærerutdanningene. Fagbokforlaget.

Lund, Thomas Bøker; Kjærnes, Unni ; Holm, Lotte (2017). Eating out in four Nordic countries: National patterns and social stratification. Appetite. Vol. 119.
https://doi.org/10.1016/j.appet.2017.06.017

Amilien, Virginie ; Kjærnes, Unni (2017). The dynamics of sheep welfare in Norway – between idealised images and practical realities. British Food Journal. Vol. 119.
https://doi.org/10.1108/BFJ-01-2016-0047

Borch, Anita ; Kjærnes, Unni (2016). The Prevalence and Risk of Food Insecurity in the Nordic Region: Preliminary Results. Journal of Consumer Policy. Vol. 39.
https://doi.org/10.1007/s10603-016-9316-x

Borch, Anita ; Kjærnes, Unni (2016). Food security and food insecurity in Europe: An analysis of the academic discourse (1975–2013). Appetite. Vol. 103.
https://doi.org/10.1016/j.appet.2016.04.005





Publikasjonslisten er hentet ut av Nasjonalt vitenarkiv (NVA). Listen kan være ufullstendig.

Fagbøker⁄lærebøker

Fürst, Elisabeth L'orange; Kjærnes, Unni ; Holm, Lote; Ekstrøm, Marianne Pipping; Prättälä, Rita (1993). Regulating markets - regulating people. On food and nutrition policy. -1 s. Novus Forlag.

Kjærnes, Unni (1993). Regulating Markets,Regulating People : on food and nutrition. ISBN: 9788270992119. 206 s. Novus Forlag.

Furst, Elisabeth L'orange; Prättälä, Rita; Ekstrøm, Marianne Pipping; Holm, Lote; Kjærnes, Unni (1991). Palatable Worlds. Sociocultural Food Studies. ISBN: 9788256007615. 206 s. Solum.



Publikasjonslisten er hentet ut av Nasjonalt vitenarkiv (NVA). Listen kan være ufullstendig.

Forskningsrapporter

Throne-Holst, Harald ; Dulsrud, Arne ; Tangeland, Torvald ; Kjærnes, Unni (2021). Husholdningenes innkjøps-og spisemønster under pandemien. ISBN: 9788270635351. 42 s. OsloMet - storbyuniversitetet.

Vittersø, Gunnar ; Torjusen, Hanne ; Thorjussen, Christian Bernhard Holth; Schjøll, Alexander ; Kjærnes, Unni (2019). Survey on Public Opinion in Europe regarding contentious inputs-a report. 98 s. OsloMet - storbyuniversitetet.
https://organicplusnet.files.wordpress.com/2019/11

Dulsrud, Arne ; Kjærnes, Unni (2016). Food insecurity in the midst of plenty. 25 s. SIFO.

Kjærnes, Unni ; Dulsrud, Arne (2016). Food security and public services in Karnataka and Bihar. 18 s. SIFO.

Dulsrud, Arne ; Kjærnes, Unni ; Austgulen, Marthe Hårvik (2015). Institutional Conditions for Household Food Security in India. 76 s. SIFO.

Kjærnes, Unni ; Borgen, Svein Ole ; Borch, Anita ; Lavik, Randi Kristine (2010). Tillit til kjøtt : endringer og utfordringer i det norske markedet. 84 s. Statens institutt for forbruksforskning.

Roos, Gun ; Kjærnes, Unni ; Ose, Tommy (2010). Warning labels on food from the point of view of consumers. 82 s. Statens institutt for forbruksforskning.
http://sifo.no/files/file77197_advarselsmerking_ra

Kjærnes, Unni (2010). Sustainable Food Consumption : Some contemporary European issues. 32 s. Statens institutt for forbruksforskning.
http://sifo.no/files/file76709_prosjektnotat_nr.1-

Kjærnes, Unni ; Poppe, Christian ; Lavik, Randi Kristine (2005). Trust, Distrust and Food Consumption. A Survey in Six European Countries. 241 s. Statens institutt for forbruksforskning.
http://www.sifo.no/files/file68861_project_report_

Torjusen, Hanne ; Kjærnes, Unni ; Sangstad, Lotte; Jensen, Kathrine O'Doherty (2004). European Consumers' Conceptions of Organic Food. A Review of Available Research. ISBN: 9788270633944. 147 s. Statens institutt for forbruksforskning.
http://www.sifo.no/files/file49330_fagrapport_2004





Publikasjonslisten er hentet ut av Nasjonalt vitenarkiv (NVA). Listen kan være ufullstendig.

Formidling

Dulsrud, Arne ; Kjærnes, Unni (2023). Er selvforsyning og matsikkerhet det samme?.
https://www.panoramanyheter.no/afrika-bistandspoli

Vittersø, Gunnar ; Torjusen, Hanne ; Thorjussen, Christian Bernhard Holth; Kjærnes, Unni ; Schjøll, Alexander (2022). Folks oppfatninger av økologisk landbruk. Resultater fra forbrukersurvey og kompetansegrupper. Mer og bedre økologisk landbruk i Norge – forskning møter politikk. SIFO, NORSØK, Økologisk Norge og Norsk Landbruksrådgivning.
https://www.oslomet.no/om/arrangement/mer-og-bedre

Vittersø, Gunnar ; Torjusen, Hanne ; Schjøll, Alexander ; Thorjussen, Christian Bernhard Holth; Kjærnes, Unni ; Dalevoll, Kristine; Lilja, Louise Märta Johanna (2022). Brukerinvolvering i Organic-PLUS og folks oppfatninger av økologisk landbruk. Mer og bedre økologisk landbruk i Norge - forskning møter politikk. Forbruksforskningsinstituttet SIFO, Norsk Senter for Økologisk Landbruk NORSØK, Norsk Landbruksrådgivning, Økologisk Norge.

Kjærnes, Unni (2020). Klima og redusert kjøttforbruk.

Kjærnes, Unni (2019). Nordiske matvaner: De fleste av oss spiser fortsatt middag hjemme.
https://forskning.no/mat/nordiske-matvaner-de-fles

Kjærnes, Unni (2019). Ny nordisk måltidsundersøkelse: menn lager mer mat enn før.

Kjærnes, Unni (2019). Kjøtt og kapitalisme. Klassekampen.

Vittersø, Gunnar ; Torjusen, Hanne ; Thorjussen, Christian Bernhard Holth; Schjøll, Alexander ; Kjærnes, Unni (2019). Results from European survey on public opinion regarding contentious inputs. Organic PLUS workshop in Norway. NORSØK.

Kjærnes, Unni (2018). Matjuks med tomatpuré.

Kjærnes, Unni (2018). Hvor bærekraftig er vårt forbruk av rødt kjøtt? En forbrukssosiologisk tilnærming. Naturviterforum. Fagforeningen Naturviterne.





Publikasjonslisten er hentet ut av Nasjonalt vitenarkiv (NVA). Listen kan være ufullstendig.