Kort om
Laura Terragni er professor og leder spesialisering i samfunnseræring ved masterprogrammet i helsevitenskap. I de siste årene har hun jobbet med flere prosjekter knyttet til matsikkerhet, matvaner blant innvandrere og for å forbedre mattilbudet på ulike arenaer.
Fagfelt
Forebyggende helsearbeid Matsosiologi Helsekommunikasjon Migrasjonshelse
Forskningsgrupper
Forskningsprosjekter
Aktive forskningsprosjekter
-
Mattryggleik blant flyktingar og asylsøkjarar i Noreg
Målet med prosjektet er å kartleggja førekomst og faktorar som påverkar matusikkerheit blant asylsøkjarar og flyktingar i Noreg.
Avsluttede forskningsprosjekter
-
Digitalisering av studentaktivitet ved gruppearbeid (Digigrupper)
I dette prosjektet skal me forska på kva som bidreg til vellykka digitalt gruppearbeid i høgare utdanning.
-
Food2Gather: Exploring foodscapes as public places for integration
Det europeiske prosjektet Food2Gather undersøker hvilken rolle mat spiller i å skape det offentlige rom.
-
Gravid pluss
Utvikling og testing av ein mobilapplikasjon for handtering av svangerskapsdiabetes.
-
Policy Evaluation Network (PEN) – Public policies addressing health-related behaviours in Europe
PEN har som mål å evaluere politiske tiltak for å fremme et sunt kosthold og fysisk aktivitet hos befolkningen.
Publikasjoner og forskningsresultater
Vitenskapelige publikasjoner
Terragni, Laura
;
Løvhaug, Anne Lene
; Bjørkum, Ellen; Grönberg, Aysha; Bjerkheim, Siri; Lund-Iversen, Kaja;
Morseth, Marianne S.
(2025).
Identifying preferences for sustainability labeling and measures to increase sustainable food consumption among Norwegian consumers.
Food Quality and Preference.
Vol. 134.
https://doi.org/10.1016/j.foodqual.2025.105673
Granheim, Sabrina Ionata;
Terragni, Laura
;
Torheim, Liv Elin
; Thurston, Miranda
(2025).
The digitalization of young women's food environments in Norway.
Health and Place.
Vol. 96.
https://doi.org/10.1016/j.healthplace.2025.103552
Roos, Gun
;
Reich, Clara Julia
;
Terragni, Laura
(2025).
Belonging.
Dolphijn, Rick; Polson, Nicholas (Red.).
Food, Migration and Belonging: A Glossary for Doing Fieldwork in Contemporary Europe. s. 77-84.
Springer Nature.
https://doi.org/10.1007/978-3-031-68445-6_5
Løvhaug, Anne Lene
; Garnweidner-Holme, Lisa; Abel, Marianne Hope; Kvalem, Helen Engelstad; Lund-Iversen, Kaja; Meltzer, Helle Margrete; Olsen, Hanne Fjerdingby;
Terragni, Laura
; Helleve, Arnfinn
(2025).
Managing engagement among public, private and civil society actors participating in NewTools: a research partnership on food profiling.
Public Health Nutrition (PHN).
https://doi.org/10.1017/S1368980025100621
Lillekroken, Daniela
;
Bye, Asta
;
Halvorsrud, Liv
;
Terragni, Laura
;
Debesay, Jonas
(2024).
Food for Soul—Older Immigrants’ Food Habits and Meal Preferences After Immigration: A Systematic Literature Review.
Journal of Immigrant and Minority Health.
Vol. 26.
https://doi.org/10.1007/s10903-023-01571-5
Dogan, Elisabeth Irene Karlsen;
Terragni, Laura
; Raustøl, Anne
(2024).
Human rights education for nursing students: A scoping review.
Nursing Ethics.
https://doi.org/10.1177/09697330241284096
Morseth, Marianne
;
Henjum, Sigrun
;
Terragni, Laura
(2024).
Self-perceived food literacy among staff in Norwegian childcare institutions.
Norsk tidsskrift for ernæring (NTFE).
https://doi.org/10.18261/ntfe.22.2.2
Morseth, Marianne S.
; Gananathan, Siyamali;
Henjum, Sigrun
;
Terragni, Laura
(2024).
Transmission of food literacy to youth in Norwegian childcare institutions – a qualitative study.
Food & Nutrition Research (FNR).
Vol. 68.
https://doi.org/10.29219/fnr.v68.9803
Maxson, Stephanie; Grini, Ida Synnøve Bårvåg; Ueland, Øydis;
Terragni, Laura
(2024).
Eating preferences and behaviors of older immigrants in Oslo: A qualitative study.
Appetite.
Vol. 200.
https://doi.org/10.1016/j.appet.2024.107531
Kifle, Mekdes;
Terragni, Laura
;
Morseth, Marianne S.
(2024).
Teachers’ perception of their students’ dietary habits in Addis Ababa, Ethiopia: a qualitative study.
BMC Nutrition.
Vol. 10.
https://doi.org/10.1186/s40795-024-00946-7