Forskningsgrupper
Forskningsprosjekter
-
Inkluderende forbruk
Satsingsområde med mål å utvikle og formidle kunnskap om hvordan forbruk kan fremme og hemme samfunnsdeltakelse og sosial inkludering av sårbare grupper.
-
LASTING: Bærekraft gjennom produktlevetid
Hvordan kan levetiden til forbruksvarer forlenges?
-
Strength2Food: Food quality for sustainability and health
Prosjektet Strength2Food skal se nærmere på betydningen av EUs kvalitetspolitikk og offentlig sektors innkjøpspolitikk i forhold til lokal produksjon og forbruk av mat.
Publikasjoner og forskningsresultater
Vitenskapelige publikasjoner
Laitala, Kirsi; Løvbak Berg, Lisbeth; Strandbakken, Pål
(2023).
Why won’t you complain? Consumer rights and the unmet product
lifespan requirements.
Niinimäki, Kirsi; Cura, Kirsti (Red.).
PROCEEDINGS 5th PLATE Conference. s. 563-568.
Aalto University.
http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-64-1367-9
Strandbakken, Pål (2021). Forbrukeransvar og samfunnsansvar for miljøet. Jensen, Thor Øivind; Jacobsen, Eivind; Knudsen, Morten W.; Schjelderup, Gerhard Emil (Red.). Forbrukersosiologi. s. 531-563. Fagbokforlaget.
Laitala, Kirsi; Klepp, Ingun Grimstad; Haugrønning, Vilde; Throne-Holst, Harald; Strandbakken, Pål
(2020).
Increasing repair of household appliances, mobile phones and clothing: Experiences from consumers and the repair industry.
Journal of Cleaner Production.
Vol. 282.
https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2020.125349
Laitala, Kirsi; Klepp, Ingun Grimstad; Haugrønning, Vilde Anine Rydal; Throne-Holst, Harald; Strandbakken, Pål (2019). Is It Worth It? Repair of Household Appliance, Mobile Phones and Clothing. Segalàs, Jordi; Lazzarini, Boris (Red.). Proceedings of the 19th European Roundtable for Sustainable Consumption and Production Circular Europe for Sustainability: Design, Production and Consumption . s. 1003-1016. Institute for Sustainability Science and Technology, Universitat Politècnica de Catalunya - BarcelonaTech (ISST-UPC).
Amilien, Virginie; Tocco, Barbara; Strandbakken, Pål
(2019).
At the heart of controversies: Hybrid forums as an experimental multi-actor tool to enhance sustainable practices in localized agro-food systems.
British Food Journal.
https://doi.org/10.1108/BFJ-10-2018-0717
Borch, Anita; Strandbakken, Pål
(2019).
User Involvement of People with Mild Disabilities in Technology Innovations: Does It Make a Difference?.
Social Inclusion.
Vol. 7.
https://doi.org/10.17645/si.v7i1.1597
Strandbakken, Pål
(2018).
The Study of Consumption i Sociology – Beyond Utility Theory.
Leiulfsrud, Håkon; Sohlberg, Peter (Red.).
Concepts in Action. Conceptual Constructionism.. s. 136-150.
Brill Academic Publishers.
https://doi.org/10.1163/9789004314207_009
Strandbakken, Pål
(2017).
Consumer complaint deadlines and product durability: the role of law and regulation.
Bakker, Conny; Mugge, Ruth (Red.).
PLATE: Product Lifetimes And The Environment. s. 382-386.
IOS Press.
https://doi.org/10.3233/978-1-61499-820-4-382
Strandbakken, Pål (2016). Produktlevetid og produktkvalitet som redusert forbruk?. Vittersø, Gunnar; Borch, Anita; Laitala, Kirsi Maria; Strandbakken, Pål (Red.). Forbruk og det grønne skiftet. s. 185-194. Novus Forlag.
Vittersø, Gunnar; Strandbakken, Pål (2016). Forbruk og det grønne skiftet. Vittersø, Gunnar; Borch, Anita; Laitala, Kirsi Maria; Strandbakken, Pål (Red.). Forbruk og det grønne skiftet. s. 9-24. Novus Forlag.