Kort om
Marie Hebrok har en doktorgrad i industriell design fra institutt for design ved NTNU. Avhandlingen «Food Waste: A practice-oriented design for sustainability approach» studerer hvordan design kan bidra til å påvirke matpraksiser og redusere matsvinn. Hun er utdannet produktdesigner, med master i teknologi- og vitenskapsstudier fra Senter for Teknologi, Innovasjon og Kultur (TIK) ved Universitetet i Oslo, og har arbeidserfaring innen retail-design. Marie har jobbet med temaer knyttet til forbruk og miljø hos SIFO siden 2011. Hun forsker på produktlevetid, matforbruk, og bærekraftig forbruk gjennom design. Å koble design, forbruk, miljø og innovasjon er hennes interessefelt.
Fagområder
Vitenskapsdisipliner
Arkitektur og design Industri- og produktdesign Samfunnsvitenskap
Emner
Forbruk Bærekraftig forbruk Bærekraftig design Plastemballasjeavfall Matsvinn Designforskning Tverrfaglig forskning Produktlevetid Design Fiction Praksisorientert design
Forskningsgrupper
Forskningsprosjekter
-
LASTING: Bærekraft gjennom produktlevetid
Hvordan kan levetiden til forbruksvarer forlenges?
-
PLATEFORMS: Hvordan kan nye plattformer for matinnkjøp bidra til et mer bærekraftig matforbruk?
Forskningsprosjektet PLATEFORMS har som mål å skape innsikt i hvordan matpraksiser i hjemmet påvirkes av nye plattformer for matinnkjøp, og hvordan dette kan bidra til et mer bærekraftig forbruk av mat.
Publikasjoner og forskningsresultater
Vitenskapelige publikasjoner
Hebrok, Marie; Heidenstrøm, Nina (2019). Contextualising food waste prevention - Decisive moments within everyday practices. Journal of Cleaner Production . Vol. 2010.
Hebrok, Marie Cathrine
(2018).
Food waste in the shadow of ideals - a case for practice-oriented design.
Journal of Design Research
.
Vol. 16.
https://www.inderscience.com/info/inarticle.php?ar...
Klepp, Ingun Grimstad; Hebrok, Marie
(2017).
Method 41 Sensory material test.
Klepp, Ingun Grimstad; Fletcher, Kate (Red.).
Opening up the Wardobe. A Methods Book. Kapitel. s. 139-142.
Novus Forlag.
http://novus.mamutweb.com/Shop/Product/FletcherKle...
Egelyng, H; Romsdal, Anita; Hansen, H.O.; Slizyte, Rasa; Carvajal, Ana Karina; Jouvenot, Laura; Hebrok, Marie; Honkapää, Kaisu; Wold, Jens Petter; Seljåsen, Randi; Aursand, Marit
(2017).
Cascading Norwegian co-streams for bioeconomic transition.
Journal of Cleaner Production
.
Vol. 172.
http://hdl.handle.net/11250/2503850
Hebrok, Marie; Boks, Casparus Burghardus
(2017).
Household food waste: Drivers and potential intervention points for design – An extensive review.
Journal of Cleaner Production
.
Vol. 151.
http://hdl.handle.net/11250/2470836
Hebrok, Marie
(2016).
Where Furniture Goes to Die. Designing for Sustainable Behaviour in a Practice Perspective.
19 s.
Techniques and Culture
.
https://tc.revues.org/7855
Hebrok, Marie; Klepp, Ingun Grimstad; Turney, Joanne (2016). Wool you wear it? – Woollen garments in Norway and the United Kingdom. Clothing Cultures .
Hebrok, Marie Cathrine; Klepp, Ingun Grimstad (2014). Wool is a knitted fabric that itches, isn`t it?. Critical Studies in Fashion & Beauty . Vol. 5.
Hebrok, Marie Cathrine (2014). Design for longevity: Taking both the material and social aspects of product-life into account. Journal of Design Research . Vol. 12.
Hebrok, Marie; Asdal, Kristin (2013). Fra gull til gråsten. Avhending av møbler. Strandbakken, Pål; Heidenstrøm, Nina (Red.). Hinsides symbolverdi. Materialiteten i forbruket. 9. s. 183-206. Novus Forlag.