Vi forsker på ungdom som aldersgruppe i samfunnet, på ungdomstiden som en fase i livsløpet og på tjenester og arenaer rundt de unge.
Store løpende datainnsamlinger – både kvantitative og kvalitative – med ungdom som informanter utgjør et tyngdepunkt i forskningen.
Forskningen vår handler ofte om ungdoms hverdagsliv – om familie, fritid og idrett, om skole og utdanning og demokratisk deltagelse. I tillegg forsker vi på ulike typer risiko i ungdomstida for eksempel knyttet til psykiske helse, seksuelle grenser, vold og annen problematferd.
Forskningsinstituttet NOVA har i mange år rettet søkelyset mot minoritetsungdom og forholdet mellom majoritet og minoritet i et flerkulturelt samfunn. Overganger fra barn til ungdom og fra utdanning til arbeidsliv er et annet satsingsområde. Interessen for reproduksjon av sosial ulikhet og mekanismene bak dette går igjen som en sentral tematikk i mye av forskningen.
I tillegg til å bidra med forskning av høy kvalitet og gode data ønsker seksjon for ungdomsforskning å være et samlende miljø for forskning om ungdom i Norge og Norden.
Forskningsleder
-
Mer om forskningen
Store datasett
Store løpende datainnsamlinger – både kvantitative og kvalitative – med ungdom som informanter utgjør et tyngdepunkt i forskningen vår.
Siden begynnelsen av nittitallet, har NOVA gjennomført store nasjonale ungdomsundersøkelser med over 10.000 deltager, og i dag bidrar vi årlig med nasjonal surveydata som koordinator for Ungdata (Ungdata.no) som gjennomfører kommunale ungdomsundersøkelser. Gjennom flere tiår har NOVA fulgt Osloungdommen tett gjennom Ung i Oslo, hovedstadens Ungdataundersøkelse.
I tillegg til tverrsnittstudiene, drifter NOVA Norges første store longitudinelle ungdomsundersøkelse, Ung i Norge, som har fulgt personer fra ungdomsårene og inn i voksen alder. Siste datainnsamling ble gjennomført høsten 2020 og våren 2021.
Fra 2018 har Seksjon for ungdomsforskning dessuten satset stort på å bygge opp en ny tematisk bred, kvalitativ, longitudinell datainnsamling, Ungdom i endring (uni.oslomet.no), som følger hele 81 ungdommer fra fire ulike oppvekststeder gjennom ungdomstida. Undersøkelsen bygger på og utfyller den kunnskapen fra surveyundersøkelsene.
Våre ungdomsforskere spiller en sentral rolle i NOVAs tiårige Forskningsprogram om vold i nære relasjoner (uni.oslomet.no). Programmet inkluderer UngVold-studien som gjør det mulig å studere utviklingstrender i voldsutsatthet over en periode på 16 år blant norske barn og unge.
Et sentralt ungdomsforskningsmiljø
NOVA har siden 2014 arrangert Ungdatakonferansen (ungdata.no) – en årlig møteplass mellom ungdomsforskere og praksisfeltet, der målet er å få mer kunnskap om trender og utviklingstrekk i ungdomstida.
NOVA driver Nordisk tidsskrift for ungdomsforskning (idunn.no) – et tverrfaglig samfunnsvitenskapelig tidsskrift med ambisjon om å være den ledende publiseringskanalen for nordisk ungdomsforskning på skandinaviske språk.
I 2022 arrangerte NOVA også den nordiske ungdomsforskningskonferansen NYRIS (uni.oslomet.no).
Sosial ulikhet og klasseforskjeller er tema for mange av forskningsprosjektene i seksjonen, og Norsk nettverk for klasseforskning er ledet av noen av ungdomsforskerne våre.
-
Medlemmer
-
Publikasjoner
- Persson, M. (2022). Playing without goals: gendered practices in recreational youth football. Journal of Youth Studies (tandfonline.com)
- Seland, I., Hyggen, C., Holmarsdottir, H.B., Kapella, O., Parsanoglou, D. & Sisaks, M. (2022). Conditions contributing to positive and negative outcomes of children's ICT use: Protocol for scoping review. Societies (mdpi.com)
- Huang, L., Mossige, S. & Solem, M-B. (2022). Access to Public Support Systems Related to Severity of Adversities and Resilience among Adolescents. Children (mdpi.com)
- Solstad, G.M., Sandvik, M.R. & Sletten, M.A. (2022). Deltakelse, trivsel og inkludering i barne- og ungdomsidretten. Delrapport fra forskningen om Idrett for alle i Oslo. NOVA Rapport 1/22 (oda.oslomet.no)
- Enstad, F. & Bakken, A. (2022). Ungdata junior 2022. Nasjonale resultater. NOVA Rapport 6/22 (oda.oslomet.no)
- Frøyland, L.R. & Andersen, P.L. (2022). Interpersonal Victimization During Childhood and Adolescence and Educational Attainment in Young Adulthood: A Latent Class Analysis Approach. Journal of Interpersonal Violence (pubmed.ncbi.nlm.nih.gov)
- Eriksen, I.M., Stefansen, K. & Smette, I. (2022). Inequalities in the making: the role of young people’s relational resources through the COVID-19 lockdown. Journal of Youth Studies (tandfonline.com)
- Enstad, F., Pedersen, W. & von Soest, T. (2022). Adolescent and young adult drunkenness and future educational attainment and labour market integration: A population-based longitudinal study. Journal of Studies on Alcohol and Drugs (jsad.com)
- Ødegård, G. & Pedersen, W. (red.)(2021). Ungdommen. Cappelen Akademisk (nordicopenaccess.no)
Finn flere publikasjoner på forskernes ansattsider.
Søk i NOVA-rapporter og -notat i ODA til OsloMet (oda.oslomet.no).
-
Prosjekter
-
DigiGen - Hvordan påvirker digitaliseringen barn og unges liv
Hvordan påvirker digitalisering og teknologiutvikling barn og unge?
-
Ungdom i endring
Prosjektet tar for seg hvordan sosial ulikhet utspiller seg i ungdomstida.
-
Demokrati, læring og mobilisering for unge medborgere (DEMOCIT)
Hvordan utvikler norske ungdommer demokratisk handlingskompetanse og tro på at deres meninger kan gjøre en politisk forskjell? Målet med DEMOCIT er å bidra til å redusere utviklingen av et “civic empowerment gap” i det norske demokratiet.
-
Evaluering og følgeforskning av tiltak mot ungdomskriminalitet i Oslo kommune
Forskningsprosjektet skal gi kunnskap om tiltak for forebygging av ungdomskriminalitet i Oslo kommune.
-
UngVold 2023 – utviklingstrekk i voldsutsatthet
I 2023 gjennomførte NOVA en ny datainnsamling i spørreundersøkelsen UngVold, som kartlegger erfaringer med vold og overgrep i oppveksten blant norske barn og unge.
-
Evaluering av "Idrett for alle i Oslo"
I dette prosjektet gjennomfører NOVA, i samarbeid med Norges idrettshøgskole, en følgeevaluering av satsingen «Idrett for alle i Oslo» fra 2018 og fram til og med 2024.
-
Ungdata
Ungdata er et kvalitetssikret system for gjennomføring av lokale spørreskjemaundersøkelser blant elever på ungdomstrinnet og i videregående opplæring. Data samles i en nasjonal database som er utgangspunkt for mange forskningsprosjekter om ungdom i Norge.
-
DigiGen - Hvordan påvirker digitaliseringen barn og unges liv