English version
Hanne Torjusen

Hanne Torjusen

Kort om

Hanne Torjusen er postdoktor ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO. Torjusen er ernæringsfysiolog med særlig interesse for mat i sammenheng med helse og bærekraft i et helhetsperspektiv, og samfunnsdeltakelse gjennom matrelasjoner. Hennes doktoravhandling ‘Økologisk mat, svangerskap og helse’ (UiO, 2022) beskriver bruk av økologisk mat blant gravide kvinner i Den norske mor, far og barn undersøkelsen og undersøker sammenhenger mellom økologisk mat i kosten under svangerskapet og forekomsten av svangerskapsforgiftning (pre-eklampsi) hos gravide, og forekomsten av urogenitale misdannelser (hypospadi og kryptorkisme) hos nyfødte guttebarn. Øvrige forskningsprosjekter omfatter tverrfaglige og internasjonale samarbeid, som de EU-finansierte prosjektene Welfare Quality, Organic-PLUS, Strength2Food og FOOdIVERSE. Hun arbeider for tiden i prosjektet ‘Amazing Grazing’, et samarbeidsprosjekt mellom NIBIO og SIFO om bærekraftig kjøtt og ull fra sau som beiter i norsk utmark.

Forskningsprosjekter

Aktive forskningsprosjekter

Avsluttede forskningsprosjekter

Vitenskapelige publikasjoner

Vittersø, Gunnar ; Andreola, Mattia; Kjærnes, Unni ; Kuraj, Sabina; Schjøll, Alexander ; Torjusen, Hanne (2024). Conditions for Sustainable Food Consumption: A Comparative Study of Europeans' Valuations of Chicken Meat. Jacobsen, Eivind; Strandbakken, Pål; Dulsrud, Arne; Skuland, Silje Elisabeth (Red.). Consumers and consumption in comparison. s. 115-138. Emerald Group Publishing Limited.
https://doi.org/10.1108/S0195-631020240000037006

Torjusen, Hanne ; Vittersø, Gunnar (2023). Sustainability conventions in a local organic consumer cooperative in Norway: Hope and trouble of participants. Morrow, Oona; Veen, Esther; Wahlen, Stefan (Red.). Community Food Initiatives A Critical Reparative Approach. s. 117-134. Routledge.
https://doi.org/10.4324/9781003195085-9

Liu, Buyun; Curl, Cynthia L.; Brantsæter, Anne Lise; Torjusen, Hanne ; Sun, Yangbo; Du, Yang; Lehmler, Hans-Joachim; Balentine, Annica; Snetselaar, Linda G.; Bao, Wei (2022). Perspective: Organic food consumption during pregnancy and the potential effects on maternal and offspring health. Advances in Nutrition. Vol. 14.
https://doi.org/10.1016/j.advnut.2022.11.001

Vittersø, Gunnar ; Torjusen, Hanne ; Laitala, Kirsi ; Tocco, Barbara; Biasini, Beatrice; Csillag, Peter; Labarre, Matthieu Duboys de; Lecoeur, Jean-Loup; Maj, Agnieszka; Majewski, Edward; Malak-Rawlikowska, Agata; Menozzi, Davide; Török, Áron; Wavresky, Pierre (2019). Short Food Supply Chains and Their Contributions to Sustainability: Participants’ Views and Perceptions from 12 European Cases. Sustainability. Vol. 11.
https://doi.org/10.3390/su11174800

Brantsæter, Anne Lise; Torjusen, Hanne ; Meltzer, Helle Margrete; Papadopoulou, Eleni; Hoppin, Jane A; Alexander, Jan; Lieblein, Geir; Roos, Gun ; Holten, Jon Magne; Swartz, Jackie; Haugen, Margaretha (2016). Organic Food Consumption during Pregnancy and Hypospadias and Cryptorchidism at Birth: The Norwegian Mother and Child Cohort Study (MoBa). Environmental Health Perspectives. Vol. 124.
https://doi.org/10.1289/ehp.1409518

Olsen, Sjurdur Frodi; Birgisdottir, Bryndis Eva; Halldorsson, Thorhallur Ingi; Brantsæter, Anne Lise; Haugen, Margaretha; Torjusen, Hanne ; Petersen, Sesilje B; Strøm, Martin; Meltzer, Helle Margrete (2014). Possibilities and considerations when merging dietary data from the world's two largest pregnancy cohorts: The Danish National Birth Cohort and the Norwegian Mother and Child Cohort Study. Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica. Vol. 93.
https://doi.org/10.1111/aogs.12513

Torjusen, Hanne ; Brantsæter, Anne Lise; Haugen, Margaretha; Alexander, Jan; Bakketeig, Leiv Sigmund; Lieblein, Geir; Stigum, Hein; Næs, Tormod; Swartz, Jackie; Holmboe-Ottesen, Gerd; Roos, Gun ; Meltzer, Helle Margrete (2014). Reduced risk of pre-eclampsia with organic vegetable consumption: results from the prospective Norwegian Mother and Child Cohort Study. BMJ Open. Vol. 4.
https://doi.org/10.1136/bmjopen-2014-006143

Kjærnes, Unni ; Torjusen, Hanne (2012). Beyond the Industrial Paradigm? : Consumers and Trust in Food. Spaargaren, Gert; Oosterveer, Peter; Loeber, Anne (Red.). Food Practices in Transition : Changing Food Consumption, Retail and Production in the Age of Reflexive Modernity. s. 86-106. Routledge.

Torjusen, Hanne ; Lieblein, Geir; Næs, Tormod; Haugen, Margaretha; Meltzer, Helle Margrete; Brantsæter, Anne Lise (2012). Food patterns and dietary quality associated with organic food consumption during pregnancy; data from a large cohort of pregnant women in Norway. BMC Public Health. Vol. 12.
https://doi.org/10.1186/1471-2458-12-612

Torjusen, Hanne ; Brantsæter, Anne Lise; Haugen, Margaretha; Lieblein, Geir; Stigum, Hein; Roos, Gun ; Holmboe-Ottesen, Gerd; Meltzer, Helle Margrete (2010). Characteristics associated with organic food consumption during pregnancy; data from a large cohort of pregnant women in Norway. BMC Public Health. Vol. 10.
https://doi.org/10.1186/1471-2458-10-775





Publikasjonslisten er hentet ut av Nasjonalt vitenarkiv (NVA). Listen kan være ufullstendig.

Forskningsrapporter

Amilien, Virginie ; Lassen, Kjersti ; Roos, Gun ; Torjusen, Hanne ; Vittersø, Gunnar ; tenkegryte, Kabelvåg Kabelvåg (2024). "Lofoten som bærekraftig matdestinasjon Innblikk fra et seminar og en rundtur" av Kabelvåg tenkegryte. OsloMet - storbyuniversitetet.

Vittersø, Gunnar ; Torjusen, Hanne (2022). Aktiviteter og resultater fra prosjektet Organic-PLUS FORSTERK_SIFO. 26 s. OsloMet - storbyuniversitetet.

Vittersø, Gunnar ; Torjusen, Hanne ; Sabina, Kuraj (2022). Diversity in food culture and consumption patterns. Survey results from seven European countries. ISBN: 9788270635443. 68 s. OsloMet - storbyuniversitetet.

Vittersø, Gunnar ; Hebrok, Marie ; Heidenstrøm, Nina ; Klepp, Ingun Grimstad ; Laitala, Kirsi ; Tangeland, Torvald ; Throne-Holst, Harald ; Torjusen, Hanne (2021). Bærekraftig koronaliv. 30 s. OsloMet - storbyuniversitetet.

Vittersø, Gunnar ; Torjusen, Hanne ; Thorjussen, Christian Bernhard Holth; Schjøll, Alexander ; Kjærnes, Unni (2019). Survey on Public Opinion in Europe regarding contentious inputs-a report. 98 s. OsloMet - storbyuniversitetet.
https://organicplusnet.files.wordpress.com/2019/11

Klepp, Ingun Grimstad ; Laitala, Kirsi ; Tangeland, Torvald ; Throne-Holst, Harald ; Vittersø, Gunnar ; Hebrok, Marie Cathrine ; Heidenstrøm, Nina ; Torjusen, Hanne (2018). Forbruk og det grønne skiftet. Kunnskapsoppsummeringer forbrukerpolitikk 2018. 17 s. Forbruksforskningsinstituttet SIFO.

Vittersø, Gunnar ; Torjusen, Hanne ; Laitala, Kirsi ; arfini, Filippo; Biasini, Beatrice; Coppola, E.; Csillag, P.; Donati, M; Labarre, Matthieu De; Gentili, R; Gorton, Matthew; Lecoeur, J.L.; Lucini, A.; Maj, A.; Majewski, E.; Malak-Rawlikowska, A.; Mancini, M.C.; Menozzi, Davide; Tocco, Barbara; Torok, Aaron; Veneziani, M. (2018). Qualitative assessment of motivations, practices and organisational development of short food supply chains. 155 s. EU web.

Haugen, Margaretha; Halvorsen, Ragnhild; Iversen, Per Ole; Mansoor, Mohammad Azam; Meltzer, Helle Margrete; Torjusen, Hanne ; Andreassen, Åshild Kristine; Arukwe, Augustine; Bernhoft, Aksel; Bøe, Knut Egil; Dierkes, Jutta; Frølich, Wenche; Frøyland, Livar; Hemre, Gro Ingunn; Krogdahl, Åshild; Källqvist, Torsten; Lassen, Jørgen Fredrik; Lyche, Jan Ludvig; Næss, Bjørn; Skålhegg, Bjørn Steen; Skåre, Janneche Utne; Steffensen, Inger-Lise; Sundheim, Leif; Torrissen, Ole; Alexander, Jan (2014). Comparison of organic and conventional food and food Production. Part III: Human health – an evaluation of human studies, animal models studies and biomarker studies. ISBN: 9788282591362. 93 s. Nofima.
https://hdl.handle.net/11250/2474295

Torjusen, Hanne (2004). Tillit til mat i det norske markedet Hvordan oppfatter forbrukerne trygg mat?. 92 s. Statens institutt for forbruksforskning.

Torjusen, Hanne ; Kjærnes, Unni ; Sangstad, Lotte; Jensen, Kathrine O'Doherty (2004). European Consumers' Conceptions of Organic Food. A Review of Available Research. ISBN: 9788270633944. 147 s. Statens institutt for forbruksforskning.
http://www.sifo.no/files/file49330_fagrapport_2004





Publikasjonslisten er hentet ut av Nasjonalt vitenarkiv (NVA). Listen kan være ufullstendig.

Formidling

Lassen, Kjersti ; Vittersø, Gunnar ; Amilien, Virginie ; Torjusen, Hanne ; Roos, Gun (2023). Hvordan ser vi for oss et samfunn basert på lokal mat?.
https://www.oslomet.no/forskning/forskningsnyheter

Roos, Gun ; Amilien, Virginie ; Torjusen, Hanne ; Vittersø, Gunnar (2023). A quality scheme gaze at local food systems and supply chains in Norway. Local food systems, local food policies and public procurement of food and catering: When is local (more) sustainable?. Work Research Institute, OsloMet.

Kuraj, Sabina; Vittersø, Gunnar ; Torjusen, Hanne ; Uldahl, Maria; Borgen, Svein Ole (2023). The role of public procurement in increasing the availability of local and organic food. The views of stakeholders involved in different food provisioning systems. Local food systems, local food policies and public procurement of food and catering: When is local (more) sustainable?. Arbeidsforskningsinstituttet AFI ved OsloMet.

Vittersø, Gunnar ; Torjusen, Hanne ; Kuraj, Sabina (2023). FOOdIVERSE - WP2 Diversity in Food Cultures. Joint Conference on Food Systems. SysOrg, FoodLevers and FOODiVERSE.

Vittersø, Gunnar ; Torjusen, Hanne ; Thorjussen, Christian Bernhard Holth; Kjærnes, Unni ; Schjøll, Alexander (2022). Folks oppfatninger av økologisk landbruk. Resultater fra forbrukersurvey og kompetansegrupper. Mer og bedre økologisk landbruk i Norge – forskning møter politikk. SIFO, NORSØK, Økologisk Norge og Norsk Landbruksrådgivning.
https://www.oslomet.no/om/arrangement/mer-og-bedre

Vittersø, Gunnar ; Torjusen, Hanne ; Schjøll, Alexander ; Thorjussen, Christian Bernhard Holth; Kjærnes, Unni ; Dalevoll, Kristine; Lilja, Louise Märta Johanna (2022). Brukerinvolvering i Organic-PLUS og folks oppfatninger av økologisk landbruk. Mer og bedre økologisk landbruk i Norge - forskning møter politikk. Forbruksforskningsinstituttet SIFO, Norsk Senter for Økologisk Landbruk NORSØK, Norsk Landbruksrådgivning, Økologisk Norge.

Klepp, Ingun Grimstad ; Tobiasson, Tone; Torjusen, Hanne (2022). Knitting a New Future: Patterns and design embracing nature, indigenous breeds and artisanal processed yarns. FLEECE TO FASHION Economies and Cultures of Knitting in Modern Scotland. University og Glasgow.

Torjusen, Hanne ; Vittersø, Gunnar (2022). Bærekraftig matforbruk​. Mat og helsekonferansen​. Mat og helse i skolen.

Vittersø, Gunnar ; Torjusen, Hanne ; Kuraj, Sabina; Borgen, Svein Ole (2022). Diversity in Food Cultures - Preliminary results. ESA RN5 Midterm Conference. Consumption Research Norway (SIFO) Oslo Metropolitan University.

Torjusen, Hanne ; Vittersø, Gunnar ; Kuraj, Sabina; Borgen, Svein Ole (2022). Hva er FOOdIVERSE og hvordan kan prosjektet komme til nytte for Hadeland Andelslandbruk?. Medlemsmøte i Hadeland Andelslandbruk. Hadeland Andelslandbruk.





Publikasjonslisten er hentet ut av Nasjonalt vitenarkiv (NVA). Listen kan være ufullstendig.