English version
Virginie Amilien

Virginie Amilien

Kort om

Virginie Amilien er kulturforsker og dr.philos. Hun tok doktorgraden ved Sorbonne-universitetet i Paris i 1994 med en avhandling om overnaturlige vesener i norske folkeeventyr, som hun skrev som stipendiat ved Institutt for kulturstudier, Universitetet i Oslo. I januar 1999 ble hun ansatt ved SIFO hvor hun har arbeidet med temaer knyttet til mat, forbruk, kultur og nasjonal identitet, som for eksempel norsk matkultur i reiselivsbransjen eller kjøkkenet som sosialt rom og arbeidsrom rom, mat og migrasjon, det norske Halloween med spesiell vekt på lokale matprodukter, norsk mattradisjon og kulturarv, og matforbruk generelt. Sammen med Erling Krogh redigerte hun ”Den kultiverte maten”, den første norske antologien om matkultur (2007) og hun har vært sterkt involvert i det internasjonale vitenskapelige tidsskriftet ”Anthropology of Food» (https://aof.revues.org/) siden 2000.

Forskningsprosjekter

Avsluttede forskningsprosjekter

Vitenskapelige publikasjoner

Reich, Clara Julia ; Amilien, Virginie ; Mahawong, Lopat; Abdillahi, Zumeya Rashid; Abdillahi, Fathiya Douale; Lønnerød, Maiken (2025). Leftovers from Waste to Taste. Dolphijn, Rick; Polson, Nicholas (Red.). Food, Migration and Belonging: A Glossary for Doing Fieldwork in Contemporary Europe. s. 257-260. Springer Nature.
https://doi.org/10.1007/978-3-031-68445-6_21

Roos, Gun ; Amilien, Virginie (2025). Everyday food practices: GI products, sustainable consumption and health. Vandecandelaere, Emilie; Marie-Vivien, Delphine; Thévenod-Mottet, Erik; Bouhaddane, Maria; Pieprzownik, Valerie; Tartanac, Florence (Red.). Worldwide perspectives on geographical indications: Crossed views between researchers, policy makers and practitioners. s. 385-394. Springer Nature.
https://doi.org/10.1007/978-3-031-71641-6

Teigen, Helene Maria Fiane ; Amilien, Virginie ; Tolgensbakk, Ida (2025). Digital Public Spaces: A Different Approach to Food?. Dolphijn, Rick; Polson, Nicholas (Red.). Food, Migration and Belonging: A Glossary for Doing Fieldwork in Contemporary Europe. s. 153-164. Springer Nature.
https://link.springer.com/book/10.1007/978-3-031-6

Hasselberg, Cathrine; Amilien, Virginie (2024). «Food and I» – experimenting with citizen science by using oral history in food studies. Food, Culture, and Society: An International Journal of Multidisciplinary Research.
https://doi.org/10.1080/15528014.2024.2352229

Amilien, Virginie ; Discetti, Roberta; Lecoeur, Jean-Loup; Roos, Gun ; Tocco, Barbara; Gorton, Matthew; Biasini, Beatrice; Menozzi, Davide; Labarre, Matthieu Duboys de; Filipović, Jelena; Meyer, Kathrin Barbara; Török, Áron; Veljković, Saša; Wavresky, Pierre; Haugrønning, Vilde ; Csillag, Péter; Simons, Johannes; Ognjanov, Galjina (2022). European food quality schemes in everyday food consumption: An exploration of sayings and doings through pragmatic regimes of engagement. Journal of Rural Studies. Vol. 95.
https://doi.org/10.1016/j.jrurstud.2022.09.009

Amilien, Virginie ; Bergflødt, Sigurd ; Hegnes, Atle Wehn (2021). “Hommage ou rébellion?” – Le rôle du modèle culinaire français dans la culture de l’alimentation norvégienne. Laurioux, Bruno; Stengel, Kilien (Red.). s. 199-230. Presses universitaires François-Rabelais (PUFR).

Ching-Hua, Yeh; Hartmann, Monika; Gorton, Matthew; Tocco, Barbara; Amilien, Virginie ; Steinnes, Kamilla Knutsen (2021). Looking behind the choice of organic: A cross-country analysis applying Integrated Choice and Latent Variable Models. Appetite. Vol. 167.
https://doi.org/10.1016/j.appet.2021.105591

Donati, Michele; Wilkinson, Adam; Veneziani, Mario; Antonioli, Federico; Arfini, Filippo; Bodini, A; Amilien, Virginie ; Csillag, Peter; Ferrer-Perez, Hugo; Gkatsikos, Alexandros; Gauvrit, Lisa; Gil, Chema; Hoang, Viet; Steinnes, Kamilla Knutsen ; Lilavanichakul, Apichaya; Mattas, Konstadinos; Napasintuwong, Orachos; Nguyen, An; Nguyen, Mai; Papadopoulos, I; Ristic, Bojan; Stojanovic, Z; Maksan, Marina Tomic; Török, Áron; Tsakiridou, Efthimia; Bellassen, Valentin (2020). Economic Spill-Over of Food Quality Schemes on Their Territory. Journal of Agricultural & Food Industrial Organization.
https://doi.org/10.1515/jafio-2019-0046

Hegnes, Atle Wehn ; Amilien, Virginie (2019). Geographical indications – a double-edged tool for food democracy : The cases of the Norwegian geographical indication evolution and the protection of stockfish from Lofoten as cultural adaptation work. Bonanno, Alessandro; Sekine, Kae; Feuer, Hart N. (Red.). Geographical Indication and Global Agri-Food : Development and Democratization. s. 100-117. Routledge.
https://doi.org/10.4324/9780429470905-7

Amilien, Virginie ; Vittersø, Gunnar ; Tangeland, Torvald (2019). PGI Lofoten Stockfish in Norway. Arfini, Filippo; Bellassen, Valentin (Red.). Sustainability of European Food Quality Schemes. Multi-Performance, Structure, and Governance of PDO, PGI, and Organic Agri-Food Systems. s. 507-527. Springer.
https://doi.org/10.1007/978-3-030-27508-2_26





Publikasjonslisten er hentet ut av Nasjonalt vitenarkiv (NVA). Listen kan være ufullstendig.

Fagbøker⁄lærebøker

Amilien, Virginie ; Krogh, Erling (2007). Den kultiverte maten. ISBN: 9788245005714. Fagbokforlaget.



Publikasjonslisten er hentet ut av Nasjonalt vitenarkiv (NVA). Listen kan være ufullstendig.

Forskningsrapporter

Amilien, Virginie ; Lassen, Kjersti ; Roos, Gun ; Torjusen, Hanne ; Vittersø, Gunnar ; tenkegryte, Kabelvåg Kabelvåg (2024). "Lofoten som bærekraftig matdestinasjon Innblikk fra et seminar og en rundtur" av Kabelvåg tenkegryte. OsloMet - storbyuniversitetet.

Jakubiec, Justyna; Eijnden, Tamalone van den; Berg, Lisbeth Løvbak ; Amilien, Virginie ; Dolphijn, Rick; Dahlsveen, Mimesis Heidi (2024). Imagining Future(s): Mining Literacies of Sustainable Consumption. 72 s. OsloMet - storbyuniversitetet.

Dolphijn, Rick; Amilien, Virginie (2020). FOOD2GATHER – Negotiating Foodscapes: An Introduction. 46 s. OsloMet - storbyuniversitetet.

Amilien, Virginie ; Schjøll, Alexander (2019). En fargerik merkedag. Halloween i Norge i det 21. århundret. 74 s. OsloMet - storbyuniversitetet.
https://www.oslomet.no/forskning/forskningsnyheter

Hartmann, Monika; Yeh, Ching-Hua; Amilien, Virginie ; Čeliković, Zorica; Csillag, Peter; Filipović, Jelena; Giraud, Georges; Gorton, Matthew; Kuč, Vukasin; Menozzi, Davide; Poschwatta, O; Quarrie, Steve; Roos, Gun ; Saidi, Monia; Tocco, Barbara; Török, Aaron; Veneziani, Mario; Vreden, T (2019). Report on quantitative research findings on European consumers’ perception and valuation of EU food quality schemes as well as their confidence in such measures. 230 s. Strength2Food H2020.
https://www.strength2food.eu/2019/02/28/report-on-

Bellassen, Valentin; Arfini, Filippo; Amilien, Virginie ; Antonioli, F; Bodini, A; Boehm, M; Brečić, R; Chiussi, S; Csillag, P; Diallo, A; Donati, M; Dries, L; Drut, Marion; Labarre, M Duboys de; Ferrer, H; Filipović, J; Gauvrit, L; Gil, C; Gorton, M; Hoàng, V; Hilal, M; Steinnes, Kamilla Knutsen ; Lilavanichakul, A; Malak-Rawlikowska, A; Majewski, E; Monier-Dilhan, S; Muller, P; Napasintuwong, O; Nikolaou, K; Quỳnh, A Nguyễn; Papadopoulos, I; Pascucci, S; Poméon, T; Peerlings, J; Ristic, B; Schaer, B; Stojanovic, Z; Maksan, M Tomic; Török, A; Veneziani, M; Vittersø, Gunnar ; Wilkinson, A (2019). Report on assessment of the social, environmental and economic sustainability of food quality schemes. 125 s. European Union Horizon 2020 Strength2Food.
https://www.strength2food.eu/2019/02/25/report-on-

Mattas, Konstantinos; Tsakiridou, E; Karelakis, C; Chousou, C; Lazaridou, D; Amilien, Virginie ; Arfini, Filippo; Bellassen, Valentin; Brecic, R; Dries, Lisbeth; Giraud, Georges; Gorton, Matthew; Hartmann, Monika; Majeskwi, Edward; Malak-Rawlikowska, Agata; Quarrie, Steve; Schaer, B; Tregear, Angela; Veneziani, Mario; Vittersø, Gunnar (2019). Strength2Food - Synthesis of findings (WPs 3 to 8). 25 s. Strength2Food H2020 EU comission.

Arfini, Filippo; Amilien, Virginie ; Bellassen, Valentin; Bodini, A; Boehm, M; Brečić, R; Chiussi, S; Csillag, P; Cozzi, E; Curzi, A; Donati, M; Dries, L; Drut, Marion; Labarre, M Duboys de; Ferrer, H; Filipović, J; Guareschi, M; Gauvrit, L; Gil, C; Gorton, M; Hoàng, V; Hilal, M; Steinnes, Kamilla Knutsen ; Lilavanichakul, A; Malak-Rawlikowska, A; Majewski, E; Monier-Dilhan, S; Mancini, M.C.; Muller, P; Napasintuwong, O; Nikolaou, K; Quỳnh, A Nguyễn; Olper, A; Papadopoulos, I; Pascucci, S; Peerlings, J; Poméon, T; Raimondi, V; Ristic, B; Schaer, B; Stojanovic, Z; Tomic, M; Török, A; Veneziani, M; Vittersø, Gunnar ; Wilkinson, A (2019). Assessing the contribution of food quality schemes to rural economies and territorial cohesion based on the case study analysis. 148 s. European Union Horizon 2020 Strength2Food.
https://www.strength2food.eu/2019/02/27/assessing-

Amilien, Virginie ; Roos, Gun ; arfini, Filippo; Biasini, Beatrice; Csillag, Peter; Duboys, Matthieu De Labarre; Filipović, Jelena; Haugrønning, Vilde ; Spina, Matteo La; Menozzi, Davide; Meyer, Kathrin; Ognjanov, Galjina; Simons, Johannes; Tocco, Barbara; Torok, Aaron; Veljković, Sasa; Wavresky, Pierre; Vukasin, Kuc (2018). ETHNOGRAPHIC STUDY: Qualitative Research Findings on European Consumers’ Food Practices Linked to Sustainable Food Chains and Food Quality Schemes - Deliverable 8.2 Strength2Food. 178 s. EU Commission.

Haugrønning, Vilde ; Amilien, Virginie ; Roos, Gun (2018). Quality labels lost in everyday food consumption - -An ethnographic study of six Norwegian households food practices linked to Food Quality Schemes and sustainable food chains. 102 s. CONSUMPTION RESEARCH NORWAY.
https://www.strength2food.eu/wp-content/uploads/20





Publikasjonslisten er hentet ut av Nasjonalt vitenarkiv (NVA). Listen kan være ufullstendig.

Formidling

Reich, Clara Julia ; Amilien, Virginie ; Mahawong, Lopat; Abdillahi, Zumeya Rashid; Douale, Fathiya; Lønnerød, Maiken (2025). Leftovers: From Waste to Taste. Dolphijn, Rick; Polson, Nicholas (Red.). Food, Migration and Belonging: A Glossary for Doing Fieldwork in Contemporary Europe. s. 257-260. Springer Nature.
https://doi.org/10.1007/978-3-031-68445-6_21

Dietrichson, Christian; Amilien, Virginie (2024). Hva er lokalmat?.

Amilien, Virginie ; Hegnes, Atle Wehn ; Vittersø, Gunnar ; Schjøll, Alexander (2024). Lokalmat – et spiselig begrep?.
https://www.nationen.no/lokalmat-et-spiselig-begre

Jakubiec, Justyna; Berg, Lisbeth Løvbak ; Amilien, Virginie ; Hegnes, Atle Wehn (2024). Between the future and the present: Norwegian Food Imaginaries. Anticipation Conference 2024. Lancaster University.

Amilien, Virginie ; Jakubiec, Justyna; Berg, Lisbeth Løvbak ; Hegnes, Atle Wehn (2024). Imaginaries of Norwegian Food Futures in a European context. 9th International Conference on Food and Drink Studies . IEHCA European institute for the History and culture of Food.

Dolphijn, Rick; Amilien, Virginie ; Jakubiec, Justyna; Berg, Lisbeth Løvbak (2024). Future Imaginaries in Art, Policy, and Business: The Dominant and Marginal Voices. -The Futures We IMAGINE. Forbruksforskningsinstituttet SIFO, OsloMet.
https://imagine.oslomet.no/the-futures-we-imagine/

Amilien, Virginie (2024). FOOD CONSUMPTION THROUGH THE LENS OF EVERYDAY AND FESTIVE FOOD: the double face of Janus?. 10th DIAITA Colloquium on the Heritage, History and Cultures of Food. University of Coimbra .

Amilien, Virginie (2024). Utviklingen av begrepet "lokal mat og drikke" i Norge de siste 25 årene … og noen flere tanker om det. Lokalmatdagen 2024. Salgslaget AS.

Lassen, Kjersti ; Vittersø, Gunnar ; Amilien, Virginie ; Torjusen, Hanne ; Roos, Gun (2023). Hvordan ser vi for oss et samfunn basert på lokal mat?.
https://www.oslomet.no/forskning/forskningsnyheter

Hegnes, Atle Wehn ; Amilien, Virginie (2023). Gudbrandsdalsost fra Gudbrandsdalen?.
https://www.nationen.no/gudbrandsdalsost-fra-gudbr





Publikasjonslisten er hentet ut av Nasjonalt vitenarkiv (NVA). Listen kan være ufullstendig.